President Obama biedt Turkije hulp aan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd na de bloedige aanslag op een discotheek in de Turkse stad Istanbul. Hij heeft ook gezegd hulp te willen bieden aan de Turkse autoriteiten. Ook andere politici elders uit de wereld reageren met afschuw op de aanslag.

Het Witte Huis spreekt van een wrede aanval. "Dat zo'n gruweldaad kan plaatsvinden tegen onschuldige feestvierders, van wie er veel oudejaarsavond aan het vieren waren, benadrukt de wreedheid van de aanvallers", klinkt het. "We herbevestigen de steun van de VS aan Turkije, onze NAVO-bondgenoot, in onze gedeelde vastberadenheid om alle vormen van terrorisme het hoofd te bieden en te verslaan."

"De president drukte zijn medeleven uit aan de onschuldige levens die verloren zijn gegaan en heeft zijn team opgedragen om, als dat nodig is, de geschikte assistentie te bieden aan de Turkse autoriteiten, en om hem om de hoogte te houden van de situatie", klinkt het in een mededeling. 

"Het jaar begint vreselijk in Istanbul"

Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de aanval op een nachtclub in Turkije veroordeeld. Hij sprak in een tweet zijn medeleven uit voor de slachtoffers en de Turkse bevolking.

Zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault zette op de socialenetwerksite dat hij "met heel zijn hart bij Turkije is, dat vreselijk getroffen werd tijdens deze symbolische nacht".

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geschokt te zijn door de aanval. "We zijn diep geschokt en rouwen samen met de mensen van Turkije", schrijft het ministerie op Twitter.

Ook de Europese hoge vertegenwoordigster voor het Buitenlands Beleid Federica Mogherini betreurt dat 2017 start met een aanslag. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun geliefden. We blijven werken om deze tragedies te voorkomen", schrijft ze op Twitter.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg spreekt van een "tragische start voor 2017 in Istanbul. Mijn gedachten zijn met de getroffenen van de aanval op mensen die oudejaarsavond vieren, en met het Turkse volk."

Meest gelezen