Ambtenaren sporen voortaan in tweede klasse

Alle federale ambtenaren zullen binnenkort voor dienstreizen met de trein alleen nog in tweede klasse mogen reizen. Tot nu toe mochten ambtenaren met een universitair diploma in eerste klasse sporen. Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) vindt zoiets niet meer van deze tijd. Ook andere toelagen en vergoedingen worden gelijkgetrokken.
Jasper Jacobs

Op dit ogenblik bestaan er nog 33 koninklijke besluiten die de toelagen en premies voor federale ambtenaren regelen, waarvan sommige nog uit het begin van de jaren 60 stammen. Die oude besluiten wil Vandeput nu veranderen, schrijft Het Laatste Nieuws. "Dat is toch niet meer van deze tijd? Vanaf nu boeken we gewoon standaard tweede klasse", aldus de minister.

Het blijft niet alleen bij het treinreizen. Ook andere toelagen en vergoedingen worden gelijkgetrokken. Zo krijgt een leidinggevende zonder diploma op dit moment een premie van 500 euro per jaar, tegenover 1.000 euro voor zijn gediplomeerde collega's. Dat wordt straks 1.000 euro voor iedereen. Vandeput breidt ook de fietsvergoeding uit naar e-bikes en verhoogt die van 20 tot 22 cent per kilometer.

Meest gelezen