Antieke stad Troje wordt tot leven gewekt in gloednieuw museum

De antieke stad Troje, waar volgens Homeros de beroemde oorlog tussen Grieken en Trojanen plaatsvond, moet binnenkort herleven in een gloednieuw museum. De bouwwerken, die al bijna drie jaar aan de gang zijn, zijn de laatste fase ingegaan.

Het museum wordt gebouwd in de stad Çanakkale, in het westen van Turkije, traditioneel de uitvalsbasis voor toeristen die de ruïnes van de antieke stad Troje willen bezoeken. Çanakkale ligt op zo'n 30 kilometer van de site, die in 1998 door Unesco op de lijst met werelderfgoed werd gezet.

Het museum is een prestigeproject van de Turkse regering. Met de bouw werd in 2014 begonnen. Volgens Bülent Turan van de AKP, de partij van president Erdogan, "weerspiegelt het gebouw de architecturale grandeur van de oudheid".

Het oogt nochtans heel hedendaags: een modernistische kubus, waaronder een ondergronds niveau verscholen zit. De bovenste verdieping is een dakterras. Met wat fantasie kunnen bezoekers zich daar de Trojaanse held Hector wanen, die ziet hoe de Griekse legers de stad belagen.

In het museum zullen antieke artefacten te zien zijn, maar er zal ook veel aandacht zijn voor interactiviteit. Het gebouw omvat plaats voor evenementen, een winkel, café en restaurant.

Troje

De stad Troje is wereldberoemd door de oude Griekse heldendichten van Homeros, vooral door de "Ilias", die de oorlog tussen de Grieken en de Trojanen beschrijft.

Lange tijd werd gedacht dat het verhaal louter mythe was, maar de stad Troje heeft wel echt bestaan. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann staat bekend als de "vinder" van de Troje. Bij het huidige Hisarlik in het westen van Turkije groef hij de oude stad op.

Het verhaal van de Trojaanse oorlog werd ontelbare keren bewerkt en verfilmd. Een van de recentste en bekendste verfilmingen is "Troy" uit 2004, met Brad Pitt als de Griekse held Achilles en Eric Bana als Hector.

Meest gelezen