Bagagepersoneel Zaventem krijgt toezeggingen na acuut personeelstekort

Er is een oplossing voor het personeelstekort bij de bagage-afhandelaars van Swissport op de luchthaven van Zaventem. Vanmorgen waren er daardoor vertragingen in de afhandeling van de bagage. Reizigers moesten lang op hun koffers wachten en een aantal vliegtuigen die moesten vertrekken, liepen tot een uur vertraging op. Vanmiddag zou de situatie moeten verbeteren en morgen zou het probleem helemaal opgelost moeten zijn.

De bagage-afhandeling op Brussels Airport liep vanochtend helemaal in het honderd omdat er te weinig personeel was om de berg koffers af te handelen. Daardoor werd de bagage van een aantal vluchten later afgehandeld of zelfs helemaal niet. “Er was absoluut geen sprake van een actie of staking, er was gewoon te weinig volk op de vloer”, verklaart Sandra Langenus van de socialistische vakbond BBTK aan VRT Nieuws.

Het zit namelijk zo: vanaf 1 januari ging voor 22 bagagemedewerkers een nieuw contract in. Daardoor mogen zij maar 4 uur per dag werken, terwijl dat vorige week nog 6 uur was. Toen hun ochtenddienst er vanochtend op zat, maar er door een verkeerde planning niet genoeg personeel was, weigerden zij na hun ochtendshift langer te werken. Brussels Airport sprak van een stiptheidsactie, de vakbonden spraken van een personeelstekort. 

“In de soep gedraaid”

“Daardoor is vanochtend alles in de soep gedraaid en waren onze mensen niet gemotiveerd om extra uren te werken”, legt Sandra Langenus uit. Als ze overuren zouden werken, zouden bagagemedewerkers niet extra betaald krijgen, maar hun uren in de loop van de maand moeten recuperen. Langenus voegt eraan toe dat bagagisten die à 50 procent werken dat voor een loon van 900 à 1000 euro per maand.

Maar door op hun strepen te staan, worden de contracten vanaf morgen weer opgetrokken naar 75 procent, waardoor zij weer 6 per dag aan de slag kunnen. Verwacht wordt dat de pieken hierdoor weer beter kunnen worden opgevangen.

Overleg

De toezegging komt er nadat een vakbondsdelegatie vanochtend met de directie van Swissport ging praten. Die heeft de capaciteit opnieuw berekend en daarna beslist om de contracten weer op te trekken naar 75 procent. De bonden en de directie hebben afgesproken om halfweg januari samen te zitten om de werking te evalueren voor de komende maanden.

Swissport staat op Brussels Airport in voor de bagage-afhandeling van 65 procent van de vluchten, onder andere voor Brussels Airlines, Ryanair en Thomas Cook. Het personeel klaagt al langer over onderbezetting. In juni van vorig jaar legden ze nog het werk neer uit protest tegen te hoge werkdruk en personeelstekort.

Meest gelezen