Belgische regisseur kop van Jut van Front National

In Frankrijk is ophef ontstaan over de nieuwe film van de Belgische regisseur Lucas Belvaux die binnenkort in de Franse zalen verschijnt. De film vertelt het verhaal van een jonge vrouw in een Noord-Frans stadje die benaderd wordt door een extremistische partij. De leidster van de partij in de film lijkt verdacht veel op Marine Le Pen. "Een karikatuur!", klinkt het verontwaardigd, "en dat in volle verkiezingstijd".

"Schandalig en ontoelaatbaar", "een propagandafilm", "gemaakt door de kornuiten van Goebbels", .. Het zijn maar enkele verontwaardigde reacties op de trailer van de film "Chez nous" die vanaf 22 februari in de Franse zalen te zien zal zijn.

De film gaat over een jonge thuisverpleegster in het noorden van Frankrijk die benaderd wordt door de leiding van de extremistische partij "Bloc patriotique". Aan het hoofd van de partij staat een potige blonde vrouw.

De leiders van het Front National zien in de film een beschimping aan het adres van hun partij. Dat de film bovendien in volle verkiezingsstrijd verschijnt, zet nog meer kwaad bloed. De Fransen trekken op 23 april naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

"Arme Marine Le Pen, die wordt voorgesteld als een karikatuur door dat dikkerdje Cathérine Jabob", schreef de FN-burgemeester van het Noord-Franse stadje Hénin-Herbeumont verontwaardigd op Twitter.

"Dialoog, geen provocatie"

Lucas Belvaux, de Belgische regisseur van de film, reageert rustig op de heisa. "Het is grappig dat zij me verwijten dat ik een karikatuur neerzet. Mijn personages zijn minder karikaturaal dan zij. Maar ik was wel verrast door hun grove taal."

Nog volgens Belvaux wil hij geen ophef veroorzaken met de film. "Het is een geëngageerde film. De bedoeling is om de dialoog aan te wakkeren, niet om het FN te provoceren of angst te zaaien voor de partij."

"Chez nous" verschijnt in maart in de Belgische bioscopen. Een van de hoofdrollen in de film wordt vertolkt door de Belgische actrice Emilie Dequenne, die bekend is van onder meer "Rosetta" van de broers Dardenne.

Meest gelezen