Brits chauvinisme kostte Robin Williams rol in Harry Potter

De Amerikaanse steracteur Robin Williams wou dolgraag de rol spelen van de halfreus Hagrid in de Harry Potterverfilmingen maar werd door de producers afgewezen op basis van zijn nationaliteit. Dat zegt de castingverantwoordelijke van de films. De rol ging uiteindelijk naar de Schotse acteur Robbie Coltrane. Die laatste was trouwens ook de eerste keuze van auteur JK Rowling.
Invision2012

Volgens castingdirecteur Janet Hirshenson in de Huffington Post werd Williams het slachtoffer van de door de producers opgelegde regel om enkel Britse acteurs in dienst te nemen voor de verfilmingen. "Robin had me opgebeld omdat hij absoluut in de film wou meespelen, maar de regel was "alleen Britten"."

Williams zelf vertelde in 2001 in een interview met de New York Post dat er een aantal rollen waren die hij graag had gespeeld maar dat er een embargo was voor Amerikaanse acteurs. Hij ging echter niet in detail over welke rollen het precies ging.

Williams werd eind jaren 70 bekend met zijn rol van buitenaards wezen in de komische tv-serie "Mork and Mindy". Hij won verschillende keren een Golden Globe, onder meer voor zijn rollen in "Good morning, Vietnam" en "Mrs. Doubtfire". Hij won een Oscar voor zijn bijrol in "Good Will hunting". De acteur benam zichzelf het leven in augustus 2014. Hij leed al enige tijd aan de ziekte van Parkinson.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be

Meest gelezen