Britse auteur en kunstcriticus John Berger overleden

In zijn woning in Parijs is de vermaarde Britse auteur, schilder en kunstcriticus John Berger overleden. Berger schreef een veelvoud aan boeken. In 1972 kreeg hij onder meer de prestigieuze Booker Prize voor zijn roman "G". In het veelgeprezen "Ways of seeing" bekeek hij kunst vanuit een politiek perspectief. John Berger was 90.

Berger studeerde kunstwetenschappen en werkte een tijd als leraar plastische kunsten. Vanaf de jaren 50 begon hij ook essays te schrijven, eerst nog over kunst maar geleidelijk ook over maatschappelijk relevante thema's en dit steeds vanuit een humanistisch-marxistisch perspectief.

Zijn eerste literaire werk, "A painter of our time" verscheen in 1958. Voor "G", een experimentele roman die zich afspeelde in het Europa voor de Eerste Wereldoorlog kreeg hij de Booker Prize. Hij beloofde de helft van het prijzengeld te schenken aan de Black Panthers, de militante politieke beweging die vocht voor de rechten van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

In "Ways of seeing" (1972) bekeek hij kunst vanuit een politiek oogpunt. Het werk wordt nog steeds geroemd als een van de meeste invloedrijke boeken over kunst in om het even welk taalgebied. Gebaseerd op een vierdelige serie die hij voor de BBC maakte, beschrijft het de esthetische waarden in de westerse cultuur.

Berger overleed thuis in zijn woning nabij Parijs. Hij was al een tijd ziek.

Meest gelezen