Meest recent

  De Queen in enkele cijfers en weetjes

  Queen Elizabeth heeft maar liefst 64 jaar op de troon gezeten en was daarmee de langst regerende monarch in Europa. Meteen goed voor wat heel wat cijfers en weetjes. Weet u hoeveel Britse premiers of pausen de koningin heeft zien passeren? Of waarom ze vaak voor kleurrijke en opvallende ensembles koos? Om nog maar te zwijgen over haar liefde voor paarden en corgi's. We zetten het voor u graag even op een rijtje.

  Over presidenten, premiers en pausen

  Op 2 juni 1953 wordt Queen Elizabeth II gekroond. Ze zit ruim 64 jaar op de troon en kent maar liefst 13 verschillende Britse premiers, 12 Amerikaanse presidenten en 7 pausen. De premiers zijn: Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair, John Major, Margaret Thatcher, James Callaghan, Edward Heath, Harold Wilson, Alex Douglas-Home, Harold Macmillan, Anthony Eden, Winston Chuchill.

  De presidenten: Donald Trump, Barack Obama, George Walker Bush, Bill Clinton, George Herbert Walker Bush, Ronald Reagan, Jimmy Carter, Gerald Ford, Richard Nixon, Lyndon Johnson, John Kennedy en Dwight Eisenhower. De pausen: Franciscus, Benedictus XVI, Johannes Paulus II, Johannes Paulus I, Paulus VI, Johannes XXIII en Pius XII.

  Op 2 juni 1953 wordt Queen Elizabeth II gekroond. Ze zit ruim 63 jaar op de troon en kent maar liefst 13 verschillende Britse premiers, 12 Amerikaanse presidenten en 7 pausen. De premiers zijn: Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair, John Major, Margaret Thatcher, James Callaghan, Harold Wilson, Edward Heath, Harold Wilson, Alex Douglas-Home, Harold Macmillan, Anthony Eden, Winston Chuchill.

  De presidenten: Donald J. Trump, Barack Obama, George Walker Bush, Bill Clinton, George Herbert Walker Bush, Ronald Reagan, Jimmy Carter, Gerald Ford, Richard Nixon, Lyndon Johnson, John Kennedy en Dwight Eisenhower. De pausen: Franciscus, Benedictus XVI, Johannes Paulus II, Johannes Paulus I, Paulus VI, Johannes XXIII en Pius XII.

  Over paarden en honden

  De Queen heeft een voorliefde voor paarden en honden. Mensen komen pas op de laatste plaats, durven de Britten al eens te beweren.

  Paarden: Elizabeth rijdt van kindsbeen af op paarden. Het is een van de weinige hobby's waarmee ze zich compleet kan ontspannen of waar ze volledig kan in op gaan (zie video's). In haar stallen worden zelfs heuse (volbloed)paarden gekweekt. Ze is trouwens de eerste regerende vorst die de prestigieuze Ascot Gold Cup-race won met een van haar merries, Estimate. En het zit in de genen want haar enige dochter, prinses Anne, werd Europees kampioene paardrijden in 1971 en haar kleindochter, Zara Philips, bracht zilver mee van de Olympische Spelen in Londen (2012).

  De Queen heeft een voorliefde voor auto, paarden en honden. Mensen komen pas op de laatste plaats, durven de Britten al eens te beweren.

  Paarden: Elizabeth rijdt van kindsbeen af op paarden. Het is een van de weinige hobby's waarmee ze zich compleet kan ontspannen of waar ze volledig kan in op gaan (zie video's). In haar stallen worden zelfs heuse (volbloed)paarden gekweekt. Ze is trouwens de eerste regerende vorst die de prestigieuze Ascot Gold Cup-race wint met een van haar merries, Estimate. En het zit in de genen want haar enige dochter, prinses Anne, werd Europees kampioene in 1971 en haar kleindochter, Zara Philips, bracht zilver mee van de Olympische Spelen in Londen (2012).

  De Queen heeft een voorliefde voor auto, paarden en honden. Mensen komen pas op de laatste plaats, durven de Britten al eens te beweren.

  Paarden: Elizabeth rijdt van kindsbeen af op paarden. Het is een van de weinige hobby's waarmee ze zich compleet kan ontspannen of waar ze volledig kan in op gaan (zie video's). In haar stallen worden zelfs heuse (volbloed)paarden gekweekt. Ze is trouwens de eerste regerende vorst die de prestigieuze Ascot Gold Cup-race wint met een van haar merries, Estimate. En het zit in de genen want haar enige dochter, prinses Anne, werd Europees kampioene in 1971 en haar kleindochter, Zara Philips, bracht zilver mee van de Olympische Spelen in Londen (2012).

  Honden: Als er één levend wezen de Queen werkelijk overal mag volgen, zijn het haar honden wel. Het was haar vader, koning George, die de eerste corgi, Dookie genaamd, in huis haalde. Sindsdien zijn honden niet meer weg te denken en lopen er ook dorgi's rond (kruising tussen corgi en een teckel). De laatste jaren had Elizabeth 4 trouwe viervoeters: Willow, Vulcan, Candy en Holly. Ze mochten zelfs poseren op een officieel portret voor haar 90e verjaardag, want voor haar zijn ze gewoon "part of the family".

  Honden: Als er één levend wezen de Queen werkelijk overal mag volgen, zijn het haar honden wel. Het was haar vader, koning George, die de eerste corgi, Dookie genaamd, in huis haalde. Sindsdien zijn honden niet meer weg te denken en lopen er ook dorgi's rond (kruising tussen corgi en een teckel). De laatste jaren had Elizabeth 4 trouwe viervoeters: Willow, Vulcan, Candy en Holly. Ze mochten zelfs poseren op een officieel portret voor haar 90e verjaardag, want voor haar zijn ze gewoon "familie".

  Over kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

  De Queen heeft een vrij uitgebreide familie. Zelf heeft ze 4 kinderen: kroonprins Charles (68), prinses Anne (66) en de nakomertjes Andrew (56) en Edward (52). Elizabeth werd op 25-jarige leeftijd koningin en moest het vak bij wijze van spreken leren al doende. Ze was plichtbewust en verzette bergen (overzees) werk waardoor er minder tijd was voor de kinderen. Zij werden als het ware opgevoed -en zoals het toen de gewoonte was- door nanny's en gouvernantes. Toch liet haar beste vriendin en nicht Margaret Rhodes zich ontvallen dat Elizabeth geen afstandelijke moeder was: "Ze praat vaak over hen en maakt zich zorgen zoals gelijk welke moeder."

  Bij de kleinkinderen staat de teller op 8: William, Harry, Peter, Zara, Eugene, Beatrice, Louise en James. Het aantal achterkleinkinderen prijkt op 5: Charlotte, George, Savannah, Isla en Mia.

  Elizabeth staat bekend als een lieve (over)grootmoeder. Zo verstopt ze attenties als ze bezoek krijgt van de achterkleinkinderen in Buckingham Palace. Prinses Charlotte, het jongste kind van William en vierde in lijn voor de opvolging, draagt als tweede naam ook de naam van haar overgrootmoeder, Elizabeth. "De Queen was bij de geboorte uitermate verheugd dat het een meisje was. Ze is verzot op haar en heeft interesse voor alles wat ze leert", verklapte Kate Middleton in een ITV-interview.

  Over kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

  De Queen heeft een vrij uitgebreide familie. Zelf heeft ze 4 kinderen: kroonprins Charles (68), prinses Anne (66) en de nakomertjes Andrew (56) en Edward (52). Elizabeth werd op 25-jarige leeftijd koningin en moest het vak bij wijze van spreken leren al doende. Ze was plichtbewust en verzette bergen (overzees) werk waardoor er minder tijd was voor de kinderen. Zij werden als het ware opgevoed -en zoals het toen de gewoonte was- door nanny's en gouvernantes. Toch liet haar beste vriendin en nicht Margaret Rhodeszich ontvallen dat Elizabeth geen afstandelijke moeder is: "Ze praat vaak over hen en maakt zich zorgen zoals gelijk welke moeder."

  Bij de kleinkinderen staat de teller op 8: William, Harry, Peter, Zara, Eugene, Beatrice, Louise en James. Het aantal achterkleinkinderen prijkt op 5: Charlotte, George, Savannah, Isla en Mia.

  Elizabeth staat wel bekend als een lieve (over)grootmoeder. Zo verstopt ze attenties als ze bezoek krijgt van de achterkleinkinderen in Buckingham Palace. Prinses Charlotte, het jongste kind van William en vierde in lijn voor de opvolging, draagt als tweede naam ook de naam van haar overgrootmoeder, Elizabeth. "De Queen was bij de geboorte uitermate verheugd dat het een meisjes was. Ze is verzot op haar en heeft interesse voor alles wat ze leert", verklapte Kate in een ITV-interview.

  2016 ANNIE LIEBOVITZ

  Over prins Philip Mountbatten

  Haar steun en toeverlaat, zo wordt hij omschreven, ook door de Queen zelf. Philip Mountbatten, de hertog van Edinburgh, de man waarmee ze net niet haar porseleinen bruiloft (70 jaar) kon vieren. Tijdens de kerstvakantie van 1943 bloeide hun romance open, ook al vonden de ouders van Elizabeth hem niet meteen de beste keuze met zijn zussen die meeheulden met de nazi's en zijn stugge karakter. Toch zette de koppige -of is het eerder vastberaden- Elizabeth door en huwde met hem op 20 november 1947.   

  Het geheim van hun lange huwelijk is volgens schoondochter Sophie Rhys-Jones vrij simpel: humor. "Dat zij iemand zoals hij tegenkwam, ik denk niet dat ze een betere keuze had kunnen maken. En ze maken elkaar enorm aan het lachen. Waarmee je al de helft hebt gewonnen, toch?" Wellicht is het niet allemaal koek en ei geweest de voorbije 70 jaar. Prins Philip durft zijn ongezouten mening te geven, ook in het openbaar, en dat veroorzaakte incidenten en vormde zijn reputatie in de pers. Zo zei hij 1986 aan een groepje Britse studenten in China dat ze "spleetogen zouden krijgen, als ze te lang zouden blijven".

  Over prins Philip Mountbatten

  Haar steun en toeverlaat, zo wordt hij omschreven, ook door de Queen zelf. Philip Mountbatten, de hertog van Edinburgh, de man waarmee ze net niet haar porseleinen bruiloft (70 jaar) kon vieren. Tijdens de kerstvakantie van 1943 bloeide hun romance open, ook al vonden de ouders van Elizabeth hem niet meteen de beste keuze met zijn zussen die meeheulden met de nazi's en zijn stugge karakter. Toch zette de koppige -of is het eerder vastberaden- Elizabeth door en huwde met hem op 20 november 1947.   

  Het geheim van hun lange huwelijk is volgens schoondochter Sophie Rhys-Jones vrij simpel: humor. "Dat zij iemand zoals hij tegenkwam, ik denk niet dat ze een betere keuze had kunnen maken. En ze maken elkaar enorm aan het lachen. Waarmee je al de helft hebt gewonnen, toch? "Wellicht is het niet allemaal koek en ei geweest de voorbije 70 jaar. Prins Philip durft zijn ongezouten mening te geven, ook in het openbaar, en dat veroorzaakte incidenten en vormde zijn reputatie in de pers. Zo zei hij 1986 aan een groepje Britse studenten in China dat ze "spleetogen zouden krijgen, als ze te lang zouden blijven".

  2016 ANNIE LIEBOVITZ

  Over haar (bij)namen

  We kennen haar als de Queen of koningin Elizabeth II, maar haar ouders spraken haar aan met "Lilibeth". Die naam mochten enkel familie en goede vrienden gebruiken. In de fel bejubelde Netflix-reeks "The crown" wordt de jonge Queen door haar oom Edward smalend Shirley Temple genoemd, naar het kindsterretje met de krulletjes. Of dat werkelijk zo is, weten we niet.

  Wat we wél met zekerheid weten is dat prins George zijn overgrootmoeder liefdevol met "gan-gan" aanspreekt (granny lukte de kleuter nog niet) en zoon Charles noemt haar "mummy". Voor haar 90e verjaardag gaf Charles voor duizenden toeschouwers een speech. Hij begon zijn lofzang met "Your Majesty, (stilte)... mummy" waarop het publiek uitzinnig werd.

  Over haar (bij)namen

  We kennen haar als de Queen of koningin Elizabeth II, maar haar ouders spraken haar aan met "Lilibeth". Die naam mochten enkel familie en goede vrienden gebruiken. In de fel bejubelde Netflix-reeks "The crown" wordt de jonge Queen door haar oom Edward smalend Shirley Temple, naar het kindsterretjes met de krulletjes, genoemd. Of dat werkelijk zo is, weten we niet.

  Wat we wél met zekerheid weten is dat prins George zijn overgrootmoeder liefdevol met "gan-gan" aanspreekt (granny lukte de kleuter nog niet) en zoon Charles noemt haar "mummy". Voor haar 90e verjaardag gaf Charles voor duizenden toeschouwers een speech. Hij begon zijn lofzang met "Your Majesty, (stilte)... mummy" waarop het publiek uitzinnig werd.

  WPA Rota

  Kleurrijke ensembles

  Het is niet dat de Queen van kleurrijke outfits houdt, maar toch droeg ze er vaak. Van geel op het huwelijk van prins William in 2011 tot knalgroen op Trooping The Colour in 2016, Elizabeth was altijd duidelijk zichtbaar. En dat was net de bedoeling. 

  "De koningin begeeft zich dagelijks tussen heel wat mensen, soms massa's mensen die per se een blik van haar willen opvangen. Ze wil niemand teleurstellen en kleedt zich daarom opvallend", legde haar vaste cameraman Peter Wilkinson daarover ooit uit.

  AP2002
  Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
  KGC Photo Agency LLP