De winnaars en de oplossingen van de eindejaarsquiz

Jullie hebben massaal meegespeeld met onze eindejaarsquiz. Hieronder staan de gelukkigen die de derde ronde hebben gehaald, de schiftingsvraag goed hebben geantwoord en daardoor dus twee filmtickets winnen. Onderaan vindt u per ronde de juiste antwoorden.

Winnaars

Er zijn 19.342 deelnemers die de derde en moeilijkste ronde van de quiz hebben gehaald. Dat was meteen ook het correcte antwoord op de schiftingsvraag. Deze deelnemers hadden de shiftingsvraag juist (of zaten er erg dicht bij) en winnen 2 filmtickets:

 • Rita Denys
 • Wannes De Moor
 • Chris De Roover
 • Silke De Wit
 • Stijn De Weer
 • Johan Jorissen
 • Olivier Lauwereins
 • Francis Lippens
 • Ronny Matheesen
 • Luc Sillis
 • Joël Vandeweyer
 • Valerie Vanderheyden
 • Janne Vanneste
 • Tom Van Hecke
 • Bavo Van Roost
 • Lennert Van Vleymen
 • Ann Vuylsteke
 • Sebastien Walgraeve
 • Jan Weytjens
 • Laurenz Withaeckx

De winnaars zijn ook persoonlijk gecontacteerd. Indien u bij de winnaars bent en niet werd gecontacteerd, is de e-mail mogelijk in uw spam-folder terechtgekomen.

Correcte antwoorden: Gemakkelijk

1: Januari

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in januari weinig lovende woorden voor Brussel. Hij noemt onze hoofdstad:

2: Februari

Prins Laurent beantwoordt in februari erg openhartig de vragen van enkele Kortrijkse scholieren die op bosklas zijn. Wat vindt hij van het feit dat hij prins is?

3: Maart

Het Brusselse Beursplein groeit uit tot een serene herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Tot eind maart enkele honderden hooligans er de rust verstoren. Nadien ontstaat er hierover ruzie tussen de Brusselse en de Vilvoordse burgemeester. Waarom?

4: April

In april wordt een historisch klimaatakkoord ondertekend bij de Verenigde Naties in New York. De internationale overeenkomst wordt genoemd naar de stad waar vorig jaar de conferentie over het akkoord is gehouden. Welke stad was dat ook weer?

 • Kopenhagen (red. klimaattop in 2009)
 • Kyoto (red. klimaatakkoord uit 1997)
 • Parijs (juist)

5: Mei

De Antwerpse komiek Gaston Berghmans overlijdt in mei van dit jaar. Hij zal voor eeuwig herinnerd worden als helft van het komische duo Gaston & Leo. In een van hun legendarische sketches speelt Gaston Berghmans Joske Vermeulen, maar waar woont Joske Vermeulen ook weer?

6: Juni

Hij is een van de headliners van een overigens erg modderige editie van Rock Werchter, maar toch kennen deze meisjes hem niet. Martine Tanghe kan haar oren niet geloven, maar over wie gaat het eigenlijk?

7: Juli

Turkije wordt in de zomer opgeschrikt door een poging tot staatsgreep. De Turkse president Erdogan maakt van de putschpoging volop gebruik om zijn tegenstanders te vervolgen. Wie zit er volgens Erdogan trouwens achter die coup?

 • Kemal Atatürk (red. vader van het moderne -seculiere- Turkije)
 • Fehriye Erdal (red. op de vlucht zijnde extreemlinkse terreurverdachte)
 • Fethullah Gülen (juist)

8: Augustus

Hij is een van de grootste jazzmuzikanten van zijn tijd, maar is ondanks alles toch een eenvoudig Brussels ketje gebleven. In augustus nemen we afscheid van Toots Thielemans. Hoe heet deze oorwurm die hij ons cadeau heeft gedaan?

 • Autumn Leaves (red. ander nummer van Toots)
 • Bluesette (juist)
 • Footprints (red. ander nummer van Toots)

9: September

September lijkt wel een groot sociaal bloedbad: Verschillende grote bedrijven laten weten dat ze vestigingen zullen sluiten en banen zullen schrappen. Bij welke internationale onderneming verdwijnen er in ons land ruim 2.200 banen?

10: Oktober

Opschudding bij de aankondiging van de Nobelprijs voor de Literatuur, want voor het eerst is die gewonnen door een niet-schrijver. Welke singer-songwriter haalt de prestigieuze prijs binnen?

11: November

Een nieuwe Vlaamse richtlijn schroeft het aantal glazen alcohol dat u wekelijks mag drinken drastisch terug. De limiet maakt bovendien geen onderscheid meer tussen mannen en vrouwen. Hoeveel alcoholische consumpties mag u nog drinken?

12: December

De stad Mechelen wil iets doen aan de fiscale ongelijkheid tussen gezinnen en alleenstaanden. Welk voordeel krijgen singles die in Mechelen wonen?

Correcte antwoorden: Gemiddeld

1: Januari

Heugelijk nieuws ten huize Michel. In januari wordt onze premier immers voor de tweede keer vader. Hij heeft al een zoon uit een vorige relatie, maar hoe heet zijn kersverse dochter?

2: Februari

In februari komen verschillende Brusselse tunnels in het nieuws met ernstige mankementen, gaande van scheurtjes tot vallende brokstukken. Met welke tunnel is er geen probleem?

3: Maart

De kunstwerken die de muren van het metrostation Maalbeek sieren gaan na de aanslag van 22 maart de wereld rond. Van de hand van welke kunstenaar zijn die op het eerste gezicht eenvoudige tekeningen?

*In de quiz was de naam foutief "Van Innes" geschreven.

4: April

Minister van Binnenlands Zaken Jan Jambon (N-VA) veroorzaakt beroering met een uitspraak over dansende moslims. Volgens hem heeft na de aanslagen een significant deel van de moslimgemeenschap gedanst en op straat gefeest. Hoe is de zaak afgelopen?

5: Mei

In het voorjaar wordt de gekste straatnaam van Vlaanderen gekozen. Welke straat gaat uiteindelijk met de eer lopen?

 • Boterham in Halle (red. werd wel gekste straatnaam van Vlaams-Brabant
 • Oude Zak in Brugge (juist)
 • Vortekoestraat in Waasmunster (red. werd gekste straatnaam van Oost-Vlaanderen)

6: Juni

Met een groot mediacircus kondigt Pairi Daiza aan dat er een pandaatje geboren is in het dierenpark. Het grote publiek mag mee de naam van het dier bepalen. Het pandawelpje is intussen Tian Bao gedoopt, maar wat betekent die naam eigenlijk?

 • Schat van de hemel (juist)
 • Ster van Europa (was de betekenis van een andere keuzemogelijkheid bij de stemming)
 • Verenigde Vrede (was de betekenis van een andere keuzemogelijkheid bij de stemming)

7: Juli

Op de Franse feestdag pleegt Mohamed Lahouaiej-Bouhlel met een vrachtwagen een aanslag in Nice. Een Belg die in de Franse stad woont, toont zich een kleine held. Hoe doet hij dat?

8: Augustus

Tafeltennisser Florian Van Acker behaalt goud op de Paralympische Spelen in Rio, maar het is niet alleen met zijn overwinning dat hij de harten verovert. Wat is zijn favoriete strijdkreet?

9: September

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) komt ten val tijdens de Gordel. Wat is er precies gebeurd?

10: Oktober

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump komt in opspraak met een oud videofragment waarin hij onder meer zegt dat hij gerust vrouwen bij de poes mag grijpen. Trump wordt later president van de Verenigde Staten. De man met wie hij dat gesprek voerde verliest wel degelijk zijn job. Wie was dat?

11: November

In de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen is er heel wat te doen over mogelijke hacking van stemcomputers in drie belangrijke strijdstaten. Om welke staten gaat het?

12: December

De onafhankelijke -en door de groenen gesteunde- presidentskandidaat Alexander Van der Bellen wint de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. De rechts-populistische kandidaat Norbert Hofer moet het onderspit delven. Welke van de onderstaande foto's is Hofer?

 • Links (red. Alexander Van der Bellen)
 • Midden (red. partijvoorzitter van Hofer)
 • Rechts (juist)

Correcte antwoorden: Moeilijk

1: Januari

Begin 2016 nemen we afscheid van muzikale duizendpoot David Bowie. Net voor zijn dood nog brengt hij een afscheidsalbum “Blackstar” uit. Hoe heet dit nummer van die plaat?

2: Februari

Hij moest ervoor een robbertje vechten in de sneeuw met een grizzlybeer, maar eindelijk is het zover: Leonardo DiCaprio heeft een Oscar beet als Beste Acteur. Hoeveel jaar daarvoor werd hij in die categorie voor het eerst genomineerd voor het felbegeerde beeldje?

 • 23 jaar geleden voor zijn rol in “What’s eating Gilbert Grape”? (red. DiCaprio was genomineerd voor Beste Mannelijke Bijrol)
 • 19 jaar geleden voor zijn rol in “Titanic” (red. DiCaprio was niet genomineerd voor deze film, tegenspeelster Kate Winslet overigens wel)
 • 12 jaar geleden voor zijn rol in “The aviator” (juist)

3: Maart

In maart sluiten de Europese leiders een omstreden akkoord met Turkije om de vluchtelingencrisis in te dammen. Welke bijkomende afspraken maken geen deel uit van dat akkoord?

4: April

Stoelendans in de verschillende regeringen in het voorjaar. Alle onderstaande ministers hebben op een gegeven moment hun ontslag aangeboden, maar wie deed dat chronologisch het laatst?

5: Mei

Oekraïne wint het Eurovisiesongfestival in Stockholm met het nummer 1944 van Jamala. Wie wordt er nipt tweede?

6: Juni

Greenpeace neemt de bus die uitgroeide tot een van de campagnebeelden van de bitse -en niet altijd op feiten gebaseerde- campagne rond het brexit-referendum onder handen door er “tijd voor de waarheid” over te plakken. Maar wat had het Leave-kamp oorspronkelijk op de bus gezet?

7: Juli

In juli is ruimtesonde Juno in een baan rond Jupiter gebracht. Het ruimtetuig is bijna 5 jaar onderweg geweest en zal een jaar lang de gasreus onderzoeken. Juno is het snelste menselijke object ooit gemaakt. Wat is de topsnelheid van de NASA-sonde?

8: Augustus

Lillo bij Antwerpen wordt overspoeld door Pokémonjagers. Het pittoreske polderdorpje kreunt vooral ’’s avonds en in het weekend onder de massale volkstoeloop. Hoe heeft het Antwerpse stadsbestuur uiteindelijk de situatie aangepakt?

9: September

Het Chinese bedrijf State Grid wordt bijna aandeelhouder van distributienetberheerder Eandis. Waarom is de deal uiteindelijk afgesprongen?

10: Oktober

De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) verbaast vriend en vijand als Wallonië onder zijn leiding als enige regio in de hele Europese Unie een handelsverdrag met Canada niet goedkeurt. Uiteindelijk wordt het zogenoemde CETA-verdrag voldoende aangepast dat het toch wordt ondertekend. Waar staat CETA eigenlijk voor?

11: November

Een parlementaire onderzoekscommissie moet uitpluizen of de afkoopwet er op bestelling van de zakenman Patokh Chodiev is gekomen en wat de rol van voormalig Senaatsvoorzitter Armand Dedecker daarbij was. In november wordt een onderzoekscommissie opgestart om de Kazachgate-affaire uit te pluizen. Anders dan die naam doet vermoeden heeft spilfiguur zakenman Patokh Chodiev niet de Kazachse nationaliteit. Wat is zijn huidige nationaliteit?

12: December

In 30 jaar tijd is de populatie giraffen met een derde gedaald. De diersoort heeft nu op de Rode Lijst met Bedreigde Diersoorten het label “kwetsbaar” dat is slechts een trapje boven “bedreigd”. Veel andere diersoorten zijn echter wel al met uitsterven bedreigd. Hoeveel van de 85.000 diersoorten op de lijst zijn met uitsterven bedreigd?

Meest gelezen