Engelse platteland krijgt 3 nieuwe steden en 14 tuindorpen

Terwijl de Vlaming wordt aangemoedigd om meer in stedelijk gebied te wonen, zetten de Britten de omgekeerde beweging in. De regering gaat 17 nieuwe steden en dorpen bouwen op het Engelse platteland. Ze hoopt zo tegemoet te komen aan de nijpende woningnood. "Mensen die met jonge kinderen noodgedwongen in een hotelkamer wonen, zijn geen uitzondering."
Design Pics / Wayne Hutchinson

Van Cumbria bij de Schotse grens tot Cornwall in het zuiden moeten er de komende jaren 200.000 extra huizen bijkomen. Er komen drie nieuwe steden, die elk meer dan 10.000 woningen zullen tellen, en 14 "garden villages", tuindorpen, met ieder 1.500 tot 10.000 woningen.

Er is uitdrukkelijk niet gekozen voor uitbreidingen van bestaand stedelijk gebied, maar voor nieuwe kernen die moeten uitgroeien tot gemeenschappen met eigen voorzieningen en sociaal weefsel. De drie nieuwe steden zijn gepland nabij Aylesbury in Buckinghamshire, Taunton in Somerset en Harlow in Essex. Stuk voor stuk op het platteland, net als de tuindorpen.

Niet zo evident, want een strikte wetgeving maakt het in Engeland bijna onmogelijk om gronden te verkavelen en bestaande woonkernen uit te breiden. Dat de regering nu toch wil overgaan tot stevig bouwen op het Engelse platteland, wordt ook niet zomaar toegejuicht. "Enerzijds klagen de Britten voortdurend over hoe duur wonen wel is, maar anderzijds willen ze niet dat er gebouwd wordt in het groene Engeland", zegt correspondente Lia van Bekhoven van "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat is hier een heilige koe."

Huizencrisis komt niet uit de lucht vallen

Hoe dan ook zijn extra woningen broodnodig. De woningnood in Engeland en in Groot-Brittannië is enorm. Het geplande aantal nieuwe woningen klinkt indrukwekkend, maar eigenlijk is het peanuts, zegt Van Bekhoven. "In Groot-Brittannië zouden er eigenlijk ieder jaar een kwart miljoen huizen gebouwd moeten worden."

De huizencrisis komt niet uit de lucht vallen. Ze is een gevolg van een bevolkingsexplosie en van decennialang veel te weinig bouwen. Er zijn niet alleen veel te weinig huizen, ze zijn ook nog eens veel te duur. Wát gebouwd wordt, is onbetaalbaar. Er zijn niet alleen te weinig koopwoningen, maar vooral te weinig huurwoningen.

"Gezinnen die gehuisvest worden in een hotelkamer is een typisch verschijnsel", zegt Van Bekhoven. "Niet alleen in Londen, maar in bijna alle grote steden in Engeland."

Meest gelezen