Enkele maanden na crash wil SpaceX weer de ruimte in

SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Tesla-miljardair Elon Musk, wil zondag weer een raket lanceren. Het wordt de eerste lancering sinds een poging in september volledig mislukte.

Op 1 september was een onbemande raket van SpaceX ontploft op het ruimtevaartstation Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De Falcon 9-raket had een Israëlische communicatiesatelliet moeten lanceren die door Facebook zou worden gebruikt. Bij de ontploffing raakte niemand gewond.

Intussen heeft SpaceX de oorzaak van het ongeval achterhaald. Een onderzoeksteam heeft geconcludeerd dat een probleem met een zuurstoftank de ontploffing veroorzaakte.

Komende zondag moet een raket van SpaceX opnieuw meerdere communicatiesatellieten in een baan om de aarde brengen. Het bedrijf gebruikt dezelfde soort herbruikbare raket als in september, maar het ontwerp is wel aangepast.

Eerste mensen zouden in 2024 op Mars moeten landen

SpaceX speelt een cruciale rol in de plannen van Musk om een permanente kolonie op de planeet Mars te stichten. Kort na de mislukte lancering ontvouwde hij daarvoor zijn eerste plannen, die draaien om een reusachtig ruimteschip waar tot 100 mensen en vracht in passen.

De eerste onbemande vlucht van de draagraket waarmee het ruimteschip wordt gelanceerd, moet plaatsvinden in 2018. Als alles getest is zou SpaceX elke 26 maanden een vlucht naar Mars willen organiseren om het landen onder de knie te krijgen en vracht te vervoeren. De eerste mensen zouden in 2024 op Mars moeten landen.

Meest gelezen