Hollande op bezoek in Irak: "De strijd hier helpt terreurdaden bij ons te voorkomen"

De Franse president François Hollande brengt momenteel een bezoek aan Irak, waar de internationale strijd tegen terreurgroep IS verdergaat. Hollande gaat er het engagement van de Franse troepen herbevestigen. "Handelen tegen het terrorisme in Irak, dat is ook terroristische aanslagen op onze bodem voorkomen", aldus de president van de Republiek.
President Hollande naast de Iraakse premier Haïdar Al-Abadi

Hollande is het eerste staatshoofd van een belangrijk land uit de internationale coalitie tegen IS dat een bezoek brengt aan Irak sinds het offensief tegen de terreurgroep in Syrië en Irak goed twee jaar geleden begon. Het bezoek - dat tot op het laatste moment geheim werd gehouden - gebeurt dan ook onder bijzonder strenge veiligheidsmaatregelen, te meer omdat Bagdad vandaag alweer getroffen werd door een bomaanslag.

In de "groene zone" van de Iraakse hoofdstad - de streng beveiligde politieke wijk - heeft de Franse president een ontmoeting op het programma met drie belangrijke figuren uit de Iraakse politiek: premier Haider al-Abadi (een sjiiet), de Koerdische president Fouad Massoum en de voorzitter van het parlement Salim Al-Joubouri (een soenniet). "Tijdens die gesprekken zal de president wijzen op het belang om de inspanningen voor een duurzame veiligheid voort te zetten ook na het verslaan van IS, en ook op het belang van het samenleven van de verschillende gemeenschappen in een verenigd Irak", aldus het Elysée.

Later op de dag trekt Hollande nog naar Erbil, de hoofdplaats van Iraaks-Koerdistan in het noorden van het land. Daar geven de Franse special forces raad aan de Koerdische peshmerga-strijders in het offensief tegen IS in de stad Mosul. "Strijden tegen het terrorisme in Irak, is ook voorkomen dat er terroristische aanslagen gebeuren op onze bodem", zei Hollande tegenover Franse militairen tijdens het eerste deel van zijn bezoek. "Alles wat bijdraagt aan de heropbouw van Irak, zijn bijkomende elementen die vermijden dat IS actie kan ondernemen op ons grondgebied."

Hollande beloofde ook om Franse jihadisten die actief zijn op de slagvelden in Irak te bekampen, ze te arresteren als ze terugkeren naar Frankrijk en te werken aan de deradicalisering van hun kinderen. In Irak en Syrië strijden enkele honderden Franse jihadisten.

Meest gelezen