Is het nu voor koffie of sigaretten: de Griek betaalt dit jaar meer

De armlastige Griekse staat heeft dit jaar voor zijn inwoners 2,45 miljard euro extra belastingen en accijnzen in petto. Is het nu voor koffie, benzine of sigaretten: de Griek zal meer betalen dit jaar.

Tanken is vanaf 1 januari een stuk duurder geworden: benzine stijgt van 67 naar 70 cent per liter, terwijl diesel 8 cent duurder is geworden. Wie op aardgas rijdt, ziet zijn factuur met 10 cent stijgen tot 0,43 euro per liter.

Idem voor rokers en koffiedrinkers. Een kilo tabak stijgt 10 procent in prijs. Maar ook elektronische sigaretten worden duurder. Een kilogram koffie is 2 tot 3 euro duurder geworden. Voor een kopje koffie op café betalen de Grieken 10 tot 20 cent meer.

Voor het merendeel van de extra belastingen richt de staat zijn pijlen op huisbezitters, gepensioneerden, zelfstandigen en landbouwers. Door lagere pensioenen en hogere taksen wil de Griekse staat bij die groepen 1,5 miljard euro ophalen.

Meest gelezen