Jaarwisseling her en der verstoord door brandstichting en relletjes

Op verschillende plaatsen in het land is het onrustig geweest tijdens de oudejaarsnacht. In Vilvoorde kwam het tot een treffen tussen de politie en fuifgangers die waren binnengedrongen op een oud militair domein. In Brussel werden dan weer voertuigen in brand gestoken en kreeg de politie stenen naar het hoofd gegooid. Ook in Antwerpen waren er amokmakers.

In Vilvoorde waren enkele honderden feestvierders binnengedrongen op de oude militaire Asiat-site. Via sociale media was blijkbaar een oproep gelanceerd om te komen feesten op het terrein. De organisatoren van de illegale fuif hadden een vrachtwagen mee met muziek en een drankinstallatie, en hadden het slot van de poort opengeknipt.

Eerst liet de politie de fuifgangers begaan, maar na een paar uur heeft ze met behulp van de federale politie het hele terrein ontruimd. Er waren ondertussen zo'n duizend feestvierders, onder meer uit Nederland en Frankrijk. De sfeer was erg vijandig , enkele agenten en feestvierders raakten gewond.

Volgens burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) zullen de organisatoren hun straf niet ontlopen. "Er zullen boetes worden uitgeschreven. Het gaat hier om inbraak, geweld tegen de politie en de brandweer en vernielingen", verklaart hij. "De straf zal niet min zijn."

"Incidenten jammer genoeg niet abnormaal voor nieuwjaarsnacht in Brussel"

Ook in Brussel bleef het niet rustig. De grote viering in het centrum van de hoofdstad verliep dan wel zonder problemen, verspreid over de Brusselse gemeenten moesten de hulpdiensten wel uitrukken voor vuilnisbakken, containers en wagens die in brand waren gestoken. De politiezone Brussel-Zuid kon vier verdachten oppakken.

Ook in de zone West waren er her en der brandstichtingen, en de politie werd er tijdens interventies ook met stenen bekogeld. Niemand raakte gewond, maar een politiewagen liep wel schade op. De politie kon geen daders identificeren. "Daarvoor zijn het vaak te grote groepen van jongeren", klinkt het.

De Brusselse politie spreekt over het algemeen van "niet noemenswaardige incidenten". "Jammer genoeg zijn dit soort incidenten al een aantal jaar de teneur in Brussel tijdens oudejaarsnacht. We willen deze incidenten niet normaal noemen, maar al bij al was het wel een vrij normale jaarwisseling."

Ook vandalen in de Antwerpse wijk Kiel

Ook in Antwerpen waren er incidenten tijdens oudejaarsnacht. Vandalen hebben minstens 17 geparkeerde auto's beschadigd langs de Max Elskampstraat in de Antwerpse wijk Kiel.

Getuigen belden de politie omdat een 20-tal jongeren auto's aan het vernielen waren met brandblussers. Toen de agenten ter plaatse kwamen, waren de daders al gevlucht. In verschillende straten in de buurt lagen brandblussers op straat, sommige waren leeggespoten.

Meest gelezen