Keulse politiechef ontkent "racial profiling" tijdens oudejaarsnacht

De politiechef van Keulen ontkent dat zijn agenten een bepaalde bevolkingsgroep viseerden en zich zo bezondigden aan "racistisch profileren" tijdens oudejaarsavond. Toen hield de politie in de Duitse stad honderden jongemannen van Noord-Afrikaanse origine tegen om te controleren. Volgens de politie vormden de betrokken jongeren wel degelijk een risico voor de veiligheid.

De veiligheidsdiensten in Keulen stonden afgelopen oudejaarsavond op scherp, na de grote incidenten van het jaar voordien toen vrouwen massaal werden lastiggevallen door migranten. Deze keer liet de Keulse politie - massaal opgetrommeld - kennelijk niets aan het toeval over. Aan het station werden honderden jongeren van Noord-Afrikaanse origine apart genomen en ondervraagd.

"Racial profiling", bekritiseren sommigen het politieoptreden. Maar politiechef Jürgen Mathies ontkent met klem dat de politie bewust Noord-Afrikanen zou geviseerd hebben op oudejaarsavond. "De controles waren gericht tegen zeer agressieve groepen die met de trein naar Keulen waren gekomen. En het is nu eenmaal zo dat het vooral om jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst ging. Uit allerhande vorige ervaringen weten we ook wie we moeten controleren", klinkt het.

"Nafri"

De politie van de Duitse stad liet trouwens op oudejaarsavond zelf via Twitter weten dat ze groepen Noord-Afrikaanse jongeren extra gecontroleerd hadden, en de politie gebruikte daarvoor de term "Nafri", een kort woordje dat Noord-Afrikanen moet beschrijven. "Compleet onaanvaardbaar", reageerde onder anderen Simone Peter, topman van de groene oppositiepartij.

Het hoofd van de politie betreurt naar eigen zeggen dat die term openlijk is gebruikt door de politiediensten. Volgens Mathies wordt de term intern bij de politie gebruikt sinds 2013 om criminele jonge Noord-Afrikanen te beschrijven, maar is het niet bedoeld voor publiek gebruik.

Maar zonder het "consequente optreden" van de politie was een herhaling van de situatie van vorig jaar mogelijk geweest, voegt Jürgen Mathies er nog aan toe. De overgang van oud naar nieuw verliep in Keulen dan ook een pak rustiger dan een jaar geleden. Tot nu zijn er 10 meldingen van seksuele delicten binnengekomen, vorig jaar waren dat er ettelijke honderden.

Meest gelezen