Kinderen gehandicapt of autistisch, medicijn tegen epilepsie de oorzaak?

Vier gezinnen gaan een klacht indienen, omdat de beperking van hun kinderen veroorzaakt zou zijn door een medicijn tegen epilepsie. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De moeders namen dat medicijn in tijdens hun zwangerschap. De kinderen lijden allemaal aan een neurologische stoornis.
ImageGlobe

De ouders kwamen vijf jaar geleden te weten dat valproaat, een bestanddeel van het geneesmiddel Depakine dat ze tijdens hun zwangerschap hadden ingenomen, de oorzaak was van de aandoeningen van hun kinderen. "De wetenschap kende het risico al lang, maar heeft het ons altijd verzwegen, ook toen we ernaar vroegen", zegt één van de moeders. Ze dienen nu officieel een klacht in en hopen op die manier erkend te worden.

Eén van de moeders kreeg tijdens de zwangerschap al een bijkomend geneesmiddel om mogelijke misvormingen bij de foetus te bestrijden. "Het beste bewijs dat men al op de hoogte was", meent de vrouw. "Waarom heeft niemand ons verwittigd? De risico's voor de foetus zijn begin jaren 80 al vastgesteld, maar de bijsluiters begonnen er pas in 2004 met mondjesmaat naar te verwijzen."

Slachtofferfonds

De gezinnen pleiten ook voor de oprichting van een slachtofferfonds, zoals in Frankrijk al het geval is. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is door "de huidige budgettaire situatie" voorlopig niet in staat zo'n initiatief te ontwikkelen, maar is wel te vinden voor het verplicht aanbrengen van een label op de verpakking van geneesmiddelen die het bewuste bestanddeel bevatten.

"Geneesmiddel wordt minder snel voorgeschreven"

Het Geneesmiddelenagentschap zegt dat het Depakine nu minder snel wordt voorgeschreven. "In de loop der jaren hebben we inderdaad gezien dat dit geneesmiddel aangeboren afwijkingen kan veroorzaken of problemen kan geven bij de vroege ontwikkeling van het kind", zegt Ann Eeckhout van het agentschap.

"Daarom staat bovenaan de bijsluiter een waarschuwing om het niet te gebruiken bij jonge vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, tenzij de arts anders adviseert."

Meest gelezen