Lege trein zonder machinist ontspoort in Vorst

Een trein zonder machinist of passagiers is vanochtend vertrokken vanuit de parkeerplaats voor treinen in Vorst en ontspoord. Dat bevestigt de NMBS. Door het incident kwamen nooit reizigers in gevaar.
BELGA
Een trein van het type Desiro

In het vormingsstation in Vorst bij Brussel zijn vanochtend rond 5.10 uur twee treinstellen vanzelf beginnen te rijden. Enkele honderden meters verder kwamen ze tot stilstand. Eén treinstel is vervolgens ontspoord. Dat bevestigt Dimitri Temmerman van NMBS. De hinder voor het reizigersverkeer bleef beperkt. Eén trein werd vanochtend geschrapt.

De vervoersmaatschappij heeft geen verklaring voor het incident en probeert momenteel het gekantelde toestel opnieuw recht te trekken. "We gaan nu onderzoeken hoe het komt dat de trein is kunnen vertrekken zonder personeel", verklaart Temmerman.

Volgens de Waalse spoorvakbond CGSP is het incident "de druppel die de emmer doet overlopen" na andere recente incidenten. Drie kwartier later zou de trein immers vol reizigers gezeten hebben. De vakbond meent dat de noodrem niet gefunctioneerd heeft, wat "totaal abnormaal" is.

"Ramptrein"

Het Desiro-type heeft de reputatie een "ramptrein" te zijn. In augustus 2015 verloor een trein Antwerpen-Oostende plots zijn achterste drie rijtuigen. Er waren daarvoor ook al problemen met de automatische treindeuren en met verstoorde communicatie- en veiligheidssystemen.

Meest gelezen