Myanmar gaat politiegeweld tegen Rohingya onderzoeken

De Myanmarese autoriteiten openen een onderzoek naar de mishandeling van enkele Rohingya, een moslimminderheid die voornamelijk in het westen van het Aziatische land woont. Dat berichten de staatsmedia. Een video waarop agenten te zien zijn die enkele dorpsbewoners slaan en schoppen, veroorzaakte heel wat ophef.
AFP or licensors
Archieffoto: Rohingya's die naar Bangladesh probeerden vluchten, worden bewaakt.

Het bewuste filmpje dateert van 5 november en toont hoe grenswachters een zogenaamde ontruimingsactie uitvoeren in het dorpje Kotankauk, in de westelijke staat Rakhine. Daarbij gebruiken de agenten buitensporig geweld op de Rohingya-inwoners. De beelden zijn door één van de grenswachters zelf gefilmd. Volgens de autoriteiten konden ondertussen al drie van de betrokken agenten worden geïdentificeerd.

In het overwegend boeddhistische Myanmar leven naar schatting een miljoen Rohingyamoslims. De Myanmarese regering beschouwt hen als illegale migranten en weigert om hen de Myanmarese nationaliteit te geven, ook al wonen de meesten onder hen al sinds vele generaties in het land. Ze hebben geen toegang tot gezondheidszorg, de arbeidsmarkt of onderwijs. De vervolging van de Rohingya in Myanmar veroorzaakt al langer problemen in de regio. Ook in Indonesië en Maleisië zijn de voorbije jaren vele duizenden vluchtelingen aangekomen.

Meest gelezen