Nederlandse politie wil lastpakken aanpakken die hulpdiensten hinderen

De Nederlandse politie vraagt meer middelen om op te treden tegen mensen die politieagenten, brandweerlui of ambulanciers hinderen of aanvallen tijdens hun werk. Dat is op oudejaarsnacht op tal van plaatsen in Nederland gebeurd. Ook in Frankrijk zijn op verschillende plaatsen hulpverleners aangevallen.

De Nederlandse politiechef Henk Van Essen noemt het geweld tegen hulpdiensten zorgwekkend. Dit jaar zijn bij de jaarwisseling 7.114 incidenten gemeld en 492 mensen aangehouden. De politie moest twee keer meer dan vorig jaar de brandweer beschermen bij het blussen.

"We moeten duidelijk maken dat het te bizar voor woorden is dat hulpverleners met vuurwerk worden bestookt", zegt Van Essen. De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ard Van der Stuer vindt dergelijke incidenten onaanvaardbaar. "Daarom eist het Openbaar Ministerie een dubbel zo hoge straf tijdens de jaarwisseling", deelt hij mee.

Ook in Frankrijk zijn brandweer en politie lastiggevallen tijdens de oudejaarsnacht. In heel het land zijn 650 auto's in brand gestoken, iets meer dan vorig jaar.

Meest gelezen