Nederlandse server gebruikt bij hacking Democraten in de VS

Russische hackers zouden een server in Nederland gebruikt hebben bij hun cyberinbraak in de computersystemen van de Democratische partij in de Verenigde Staten. Dat schrijft de Nederlandse Volkskrant.

Vorig jaar werden de computersystemen en e-mails van toplui van de Democratische partij in de VS en die van de campagnestaf van Hillary Clinton in het bijzonder gehackt. Vrijwel zeker gaat het om hackers vanuit Rusland die gevoelige informatie naar de pers lekten. Daarbij moest onder meer de topvrouw van de Democratische partij ontslag nemen.

Volgens De Volkskrant hebben die hackers daarbij de privéserver van Rejo Zenger, een Nederlandse voorvechter van online vrijheid, gebruikt bij hun aanval tegen de Democratische partij.  Dat zou blijken uit een lijst met technische gegevens die zijn vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Zenger werkt bij de privacyorganisatie Bits of Freedom en biedt zijn server aan aan gebruikers van het Tor-netwerk voor anonieme communicatie. Dat netwerk wordt onder meer gebruikt door journalisten in totalitaire regimes.

Zelf vindt hij het spijtig dat zijn server daarbij misbruikt is, maar zegt dat dergelijke aanvallen niet te vermijden zijn, maar de overheid moet volgens hem het internet wel beter beveiligen.

De Russische hackers zouden bovendien nog zeventig andere ip-adressen in Nederland gebruikt hebben bij hun aanval tegen de Democratische partij. Dat is te verklaren omdat Nederland een groot deel van het internet huisvest.

Het hacken van de Democratische partij wordt in de VS vergeleken met de mislukte inbraak in het Watergate-gebouw in 1972, waar toen het hoofdkwartier van die partij gevestigd was. Dat schandaal leidde toen tot het aftreden van de Republikeinse president Richard Nixon.

Volgens de Democraten zou het lekken van gevoelige informatie mee aan de basis hebben gelegen van de verkiezingsoverwinning van de Republikeinse zakenman Donald Trump. Op die manier zouden de Russen de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloed hebben. 

Meest gelezen