Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Prem Tinsulanonda, de macht achter de Thaise troon, is overleden

In Thailand is voormalig stafchef, premier en regent Prem Tinsulanonda overleden. Hij was 98. De gewezen generaal was decennia lang de vertrouweling van de enkele jaren overleden koning Bhumibol en wellicht de invloedrijkste man in Thailand.

Enkele jaren na de langst regerende koning van Thailand is nu ook die andere grote zuil van invloed in Bangkok, ex-generaal Prem Tinsulandonda, overleden. Volgens sommigen was hij sinds de jaren 80 de echte machthebber in het koninkrijk, achter koning Bhumibol, achter de opeenvolgende premiers en militaire machthebbers.

Prem werd in 1920 geboren in het zuiden van Thailand en is nooit getrouwd. Naar eigen zeggen was hij getrouwd met het leger. Toen hij in 1941 in dienst trad, mocht hij meteen meevechten in de oorlog tussen Thailand en Frans-Indochina en daarna in de Tweede Wereldoorlog.

Was Thailand toen een bondgenoot van Japan, dan trok het zich op het einde van de oorlog terug en werd het een neutraal land. Het Thaise leger zou voortaan de kant van de Verenigde Staten kiezen in de Koude Oorlog en Prem volgde militaire opleidingen in Frankrijk en de VS.

In 1959 trad Prem zoals zoveel militairen in de politiek. Hij was parlementslid en nadien ook minister. In het door militairen geleide Thailand was dat geen probleem, want veel politici komen uit het leger of zijn nog altijd in uniform. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Vertrouweling van koning Bhumibol

In 1978 werd Prem stafchef en minister van Defensie. Tussen 1980 en 1988 was hij premier van Thailand en overleefde hij twee staatsgrepen tegen zijn regering. Prem genoot in die periode van een nauwe band met koning Bhumibol, die hem als een baken van stabiliteit in het onrustige land zag.

Pragmatisme en loyauteit tegenover de koning waren de handelsmerken van Prem. Hij hield de teugels strak, maar grote schendingen van mensenrechten zoals in de jaren 60 en 70 waren er onder zijn regering niet. Meer nog: dankzij een algemene amnestie kon hij veel communistische rebellen overhalen om zich over te geven, waardoor die rebellie zo goed als verdween.

Prem gebruikte daarbij ook de nieuwe banden met de Volksrepubliek China, dat de steun aan de communisten in Thailand opgaf. Toch bleef Thailand een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten.

In 1988 trad Prem af als premier, maar dat betekende niet het einde van zijn macht. Integendeel, koning Bhumibol benoemde hem tot voorzitter van de erg invloedrijke Kroonraad.

Generaal Prem Tinsulanonda en koning Bhumibol vormden al decennia een tandem in Bangkok.
AP1981

Meester van het schaduwenspel

Vanuit die positie zou Prem van achter de schermen blijven wegen op de Thaise politiek en dat in tandem met de koning. In 1992 veegde  Bhumibol op aanzetten van Prem publiekelijk op de televisie de twee kopstukken van een zware politieke crisis de mantel uit, waardoor dat conflict opgelost werd.

Na 2001 was Prem niet opgetogen over de populistische premier Thaksin Shinawatra en volgens bronnen in Bangkok zou Prem achter de staatsgreep van 2006 tegen Thaksin gezeten hebben. Zoals altijd bleef Prem echter vanuit het rookgordijn dat hijzelf rond zich optrok, aan de touwtjes trekken. Door zijn leeftijd liep zijn invloed nadien echter terug.

Prem had ook weinig vertrouwen in kroonprins Maha Vajiralongkorn. Na het overlijden van koning Bhumibol in oktober 2016, werd Prem korte tijd regent en dus de facto staatshoofd van Thailand.

In december 2016 werd Maha Vajiralongkorn uitgeroepen tot nieuwe koning en trad Prem terug in de schaduw. Het was een passend einde van een carrière die bijna vier decennia overspande. Ondanks alles bleef Prem al die tijd voor veel Thais een enigma. Zeker is dat hij openlijk en achter de schermen de macht van het koningschap fors hersteld heeft. Het is nu aan de nieuwe koning om dat te consolideren.

Meest gelezen