Schutter Istanbul nog altijd op de vlucht, 8 andere verdachten opgepakt

De Turkse politie is nog altijd op zoek naar de voortvluchtige dader van de aanslag op een nachtclub in Istanbul. Ze heeft beelden verspreid waarop de schutter, zij het wazig, te zien is. De politie pakte vandaag ook acht verdachten op. De aanslag is opgeëist door IS.

De antiterreurcel van de Turkse politie heeft vandaag acht verdachten opgepakt in verband met de aanslag. Het gaat om de eerste arrestaties sinds de dodelijke aanslag van oudejaarsnacht.

De schutter zelf is nog altijd op de vlucht. Er zijn nog niet veel gegevens over hem bekend, maar de politie heeft wel wazige beelden van hem verspreid, afkomstig van de bewakingscamera's van de nachtclub waar hij toesloeg.

Volgens Turkse media zou het gaan om een man uit Centraal-Azië, uit Kirgizië of Oezbekistan. Hij zou ook tot de terroristische cel behoren die vorig jaar de aanslag pleegde op de internationale luchthaven van Istanbul. Daar vielen toen 45 doden en meer dan 200 gewonden. De Turkse overheid liet dan weer verstaan dat ze "informatie over zijn uiterlijk en vingerafdrukken" hebben gevonden en zijn identiteit dus bijna achterhaald zou zijn.

IS eist de aanslag op

Terreurgroep IS heeft de aanslag in de nachtclub vandaag opgeëist in een mededeling die via de extremistische website Amaq is verspreid. Volgens IS heeft "een heroïsche soldaat van het kalifaat" toegeslagen in een van de bekendste nachtclubs waar christenen hun "afvallige feestdag" vieren. Turkse media hadden eerder al gemeld dat de autoriteiten uitgingen van een aanslag gepleegd door iemand die door IS was geïnspireerd.

Bij de aanslag in de nachtclub Reina op oudejaarsnacht zijn 39 mensen doodgeschoten, onder wie 24 buitenlanders. 69 anderen zijn gewond geraakt.

Reisadvies voor Turkije blijft ongewijzigd

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Turkije blijft ongewijzigd. "Verhoogde waakzaamheid" blijft dus geboden bij reizen naar Turkije.

Wel voegt de FOD Buitenlandse de gebeurtenissen van het voorbije weekend toe in het advies. "Op 1 januari 2017 vond een aanslag plaats in discotheek Reina in Istanbul. Daarbij vielen meerdere dodelijke slachtoffers en gewonden. De dader is nog steeds voortvluchtig. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op de voet."

Buitenlandse Zaken raadt al langer niet-essentiële reizen af naar een aantal provincies in het oosten van Turkije: Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Mus, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Igdir, Agri, Van, Diyarbakir, Hakkari, Siirt en Tunceli.

Reizigers wordt ook gevraagd zich te registeren via https://travellersonline.diplomatie.be.

Meest gelezen