Tientallen doden bij zelfmoordaanslag in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens 32 doden gevallen bij een zelfmoordaanslag met een bomauto in Sadr City, een overwegend sjiitische wijk in het noordoosten van de stad. De aanslag is opgeëist door terreurgroep IS.

Bij de zware explosie zijn ook 61 gewonden gevallen. Een groot deel van de slachtoffers zijn dagloners die er op een plein stonden te wachten op werk.

De aanslag gebeurt net op de dag van een blitzbezoek van de Franse president François Hollande aan Irak. "Handelen tegen het terrorisme in Irak, dat is ook terroristische aanslagen op onze bodem voorkomen", liet die optekenen. Dat IS net vandaag een aanslag pleegt in Bagdad is symbolisch belangrijk, al gaat het wellicht om een samenloop van omstandigheden. 

Zeker niet toevallig is de plaats van de aanslag: de sjiitische wijk Sadr City. IS baseert zich op de extremistisch-soennitische islam en beschouwt sjiieten als afvalligen.

Meest gelezen