Tsjechië opent centrum tegen desinformatie

De Tsjechische regering heeft een Centrum tegen Terreur en Hybride Dreigingen opgericht. De afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken moet de strijd aangaan tegen fake news en buitenlandse propaganda. De regering vreest voor Russische beïnvloeding bij de komende verkiezingen in het land.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De Tsjechische regering heeft zondag het Centrum tegen Terreur en Hybride Dreigingen opgericht. Een dertigtal mensen moet niet alleen fake news opsporen, maar ook propaganda van buitenlandse regeringen bestrijden.

"De Tsjechische regering is heel bezorgd over desinformatie en buitenlandse propaganda. Er wordt vooral gedacht aan Russische beïnvloeding. Rusland zou een bedreiging vormen voor de komende verkiezingen in Tsjechië", meldt Stefan Bos in Praag.

"Deze operatie is geïnspireerd op de hacking van de Democratische Partij in Amerika in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS." Vorige week raakte bekend dat in de VS een gelijkaardig initiatief is genomen tegen desinformatie.

De pro-Russische Tsjechische president Milos Zeman uitte al kritiek op de oprichting van het Centrum tegen Terreur en Hybride Dreigingen. Zeman omschrijft het initiatief als "nieuwe censuur".

Meest gelezen