Unicef waarschuwt voor 2 miljoen kinderen in nood tijdens Jemenitische oorlog

Kinderrechtenorganisatie Unicef luidt de alarmbel. In Jemen hebben meer dan 2 miljoen kinderen nood aan dringende zorgen. Een groot deel van de bevolking krijgt geen toegang tot voldoende voeding en zuiver water.
700447558

Het conflict eist z'n tol bij de Jemenitische kinderen. 2,2 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed, schat Unicef. Daarvan zouden 462.000 kinderen lijden aan een zeer ernstige vorm van ondervoeding (Severe Acute Malnutrition), wat hen erg vatbaar maakt voor anders makkelijk te vermijden ziektes.

"Aan de ene kant raken ze soms rechtstreeks betrokken bij geweld", legt Philippe Henon van Unicef België uit. Langs de andere kant zijn er ook meer onrechtstreekse gevolgen. "Heel wat kinderen zijn dus ondervoed, maar ook de afwezigheid van voldoende zuiver water veroorzaakt ziekten als cholera en zware diarree. Diarree kan bij jonge kinderen zelfs dodelijk zijn. Unicef probeert in Jemen voeding, onderwijs en zuiver water te voorzien.

Vergeten noodsituatie

De burgeroorlog in Jemen wordt vaak overschaduwd, ook in de media, door de oorlog in Syrië en Irak. Dat laat zich ook voelen in de financiële steun voor de burgerbevolking, merkt Unicef België op. "Jemen is één van die vergeten noodsituaties, waar we veel extra inspanningen moeten doen om de situatie in de aandacht te krijgen. Maar de noden zijn er minstens even hoog."

De oorlog maakt van Jemen een moeilijk werkgebied voor hulporganisaties. "In de hoofdstad Sanaa kunnen we vrij gemakkelijk ons werk doen, maar daarrond niet", luidt het bij Unicef. "In heel wat gebieden zijn vaak gevechten met rebellen, waar humanitaire doorgang moeilijker is. Hulpkonvooien op weg naar het zuiden van het land worden soms tegengehouden en geplunderd."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een door oorlog verscheurd land

Jemen was al lang één van de armste landen ter wereld. Door het conflict is het land verder verwoest en dreigt een gefaalde staat te worden. Al sinds 2014 wordt er zwaar gevochten. De machtsstrijd gaat tussen het regime van president Abed Rabbo Mansour Hadi enerzijds en de sjiitische Houthirebellen en aanhangers van oud-president Ali Abdullah Saleh. De Jemenitische president krijgt de steun van een internationale Arabische troepenmacht, geleid buurland Saudi-Arabië.

De soennitische Saudi's willen in de eerste plaats vermijden dat sjitische rivalen een machtsbasis zouden uitbouwen in Jemen. Sinds de vredesgesprekken in augustus zijn opgeschort, is het geweld in Jemen weer in alle hevigheid losgebarsten. Bij het nietsontziende geweld worden ook geregeld ziekenhuizen of schoolgebouwen getroffen. In oktober was er een staakt-het-vuren, maar volgens Unicef is er daarvan weinig te merken. "Het blijft een uiterst onveilige situatie."

Belang voor het Westen

Hoewel het conflict niet hoog lijkt te staan op de publieke agenda, kan de situatie in Jemen ook z'n invloed hebben op het Westen. De Arabische golfstaat heeft een zeer strategische ligging. Het land is gelegen aan de zeestraat Bab al-Mandeb, die de Rode Zee verbindt met de Golf van Aden, waar heel wat schepen doorvaren. Terreurgroep AQAP  (Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland) is daarnaast vooral actief in Jemen en wordt door inlichtingendiensten in het Westen beschouwd als zeer gevaarlijk. De onderafdeling van Al Qaeda heeft immers veel technische expertise en is zeer actief.

Meest gelezen