Virtuele munt bitcoin nu ruim 1.000 dollar waard

De waarde van de bitcoin is voor het eerst in ruim drie jaar boven de 1.000 dollar gestegen. De digitale munt zit al maanden in de lift. Volgens analisten heeft dat te maken met onzekerheid in de internationale economie en met een sterke vraag uit China.

Een bitcoin was begin augustus vorig jaar nog geen 500 dollar waard. Twee jaar geleden stond de koers nog op minder dan 200 dollar, en nu is een bitcoin dus ruim 1.000 dollar waard.

Dat bewijst meteen dat de koers van de digitale munt erg volatiel is, en dat is problematisch. Momenteel is de bitcoin vooral in trek door onzekerheid in de internationale economie en wordt de populariteit van de munt versterkt door de vraag uit China, waar beleggers de virtuele valuta zien als een interessant alternatief voor de yuan die onder druk staat.

Virtueel

De bitcoin is een elektronische virtuele munt op het internet die onder meer door de Amerikaanse autoriteiten wordt erkend als legitiem betaalmiddel. De munt bestaat enkel in "cyberspace" op een computer, in een digitale portefeuille op de harde schijf van de gebruikers.

Het is dus een virtuele munt die niet klassiek geslagen of gedrukt wordt, de bitcoins worden aangemaakt  via de rekenkracht van computers in een open-source programma. De waarde ervan wordt bepaald door vraag en aanbod op gespecialiseerde handelsplatformen, er zit geen goud of centrale bank achter de munt.

Vooral onlinediensten werken met de bitcoin, maar er zijn ook al fysieke bedrijven die de munt gebruiken. Echter, de virtuele munt is ook vrij populair in criminele milieus.

Meest gelezen