Vrouw wil grens over met vluchteling in reiskoffer

Het is een wel heel ongewone manier om als vluchteling Europa te proberen te bereiken: in een reiskoffer. In de bagage van een Marokkaanse vrouw vond de Spaanse douane enkele dagen geleden een Afrikaanse jongeman van 19.

De vrouw probeerde de jongeman uit Gabon mee over de grens te smokkelen naar Ceuta, een Spaanse enclave naast Marokko, aan de Straat van Gibraltar. Rond de enclave staat een dubbele rij van metershoge hekken die vluchtelingen moeten tegenhouden.

Duizenden vluchtelingen wachten bij de hekken op een kans om de enclave binnen te geraken. Mensensmokkelaars zijn bijzonder inventief om vluchtelingen over de grens te krijgen. De jongeman uit Gabon zat ongeveer dubbelgeplooid in de koffer van de Marokkaanse mensensmokkelaar. De douane betrapte haar op 30 december. De Spaanse politie verspreidde een foto via Twitter.

Nauwelijks twee dagen later, op nieuwjaarsdag, bestormden meer dan 1.100 mensen de hekken rond Ceuta. Volgens de Spaanse autoriteiten was de stormloop georganiseerd. Toch raakten maar twee vluchtelingen de hekken over.

Meest gelezen