Zo voorkomt u vanavond en morgenvroeg slippertjes

Wie vanavond, vannacht of morgenvroeg de weg op moet, is maar beter voorzichtig. Door aanvriezende mist kan het in het hele land -met uitzondering van de kust- verraderlijk glad zijn. Hoe kunt u zich daar het beste op voorbereiden en wat als u effectief begint te slippen?

Koning Winter is in het land en dat wil zeggen dat het hier en daar gevaarlijk glad is. Het KMI meldt dat het alvast tussen 18 uur vanavond en 7 uur morgenvroeg uitkijken is voor aanvriezende mist in het gehele land. Vannacht gaan de temperaturen overal onder het vriespunt. In de Ardennen is het zelfs -7 graden.

Er is dezer dagen niet al te veel volk op de baan, waardoor het strooizout niet altijd zijn werk kan doen. Het is dus hier en daar oppassen geblazen. Wees extra voorzichtig op op- en afritten, in tunnels, onder bomen en op plaatsen met veel wind of schaduw. Met onderstaande tips komt u al een heel eind.

Hoe rijden?

Pas uw rijstijl aan aan de winterse weersomstandigheden: Hou dus voldoende afstand en rij zeker niet te snel. Anticipeer op hindernissen, bochten en verkeerslichten. Zo vermijdt u bruuske manoeuvres. Probeer zoveel mogelijk te remmen op de motor. Als uw auto niet over ABS beschikt, remt u het best pompend. Is uw auto wel uitgerust met ABS, vermijd dan pompend remmen.

Als u een auto met automatische versnelling heeft, zet u tijdens het remmen de hendel het beste in "neutraal". In "drive"-stand blijven de aangedreven wielen immers lichtjes draaien terwijl de twee andere wielen reeds geblokkeerd zijn, dat verlengt de remafstand. Sommige auto's met automatische versnelling hebben trouwens een sneeuwstand.

Wat als u slipt?

Als u toch slipt, blijf dan vooral rustig en panikeer niet. Vermijd remmen, los het gaspedaal, ontkoppel en stuur tegen. Richt uw ogen op de uitweg, niet op de hindernis. Wacht met -voorzichtig- te remmen tot uw banden weer rollen.

Het meest recente weerbericht:

Meest gelezen