Zoektocht naar dader in Istanbul gaat voort, maar er blijven nog veel vragen

In Turkije gaat de klopjacht voort om de dader te vinden van de aanslag op een discotheek in Istanbul. De Turkse overheid gaat ervan uit dat de man geïnspireerd was door terreurgroep IS, maar voor de rest zijn er vooral nog veel vraagtekens.

"De Turkse regering blijft erbij dat er maar één schutter aan het werk was en denkt dat hij door IS was geïnspireerd", zegt VRT-journalist Steven Decraene, die ter plaatse is. De aanslag van oudejaarsnacht is wel nog niet opgeëist.

De overheid heeft een mediastilte afgekondigd - wat wel vaker gebeurt in Turkije - waardoor het moeilijk is een zicht te krijgen op de voortgang van het onderzoek. Wie was de dader? Handelde hij in opdracht van een organisatie of ging het om een zogenoemde "lone wolf"? Tot nu toe kan er alleen maar worden gespeculeerd. De Koerdische rebellengroep PKK heeft wel laten weten er niets mee te maken te hebben. Gisteren verspreidden Turkse media foto's van de dader, maar dat leidde alleen maar tot verwarring omdat er geen officiële bevestiging kwam.

"De Turkse overheid wil dat het normale leven zo snel mogelijk herneemt", zegt Decraene. "Je ziet dat de straat weer is opengesteld en dat er politieagenten staan op een plaats waar 39 doden zijn gevallen. Een wat onmogelijk zicht." Intussen komen mensen bloemen neerleggen ter nagedachtenis van de slachtoffers en worden er ook kaarsjes aangestoken.

Decraene sprak in Istanbul ook met enkele jongeren. Die zijn zich klaarblijkelijk bewust van de nieuwe realiteit waarin ze leven, met veel bedreigingen. Sommigen speculeren over complottheorieën over het ondermijnen van hun land, anderen zien in de aanslag een eigen Bataclan, voor hen het bewijs dat hun land is zoals alle andere Europese landen waar aanslagen worden gepleegd.

Hoe dan ook blijven er heel wat vragen. De discotheek ligt vlak bij een politiekantoor en er waren ook verhoogde toegangcontroles. Desondanks hebben de veiligheidsagenten te laat gereageerd.

Meest gelezen