"Geen plaats voor haat op onze site", laat Facebook weten

Hatelijke reacties, het internet staat er vol van. Dat is opnieuw gebleken na de dood van de Turkse Belg uit Houthalen, die omkwam bij de aanslag op een nachtclub in Istanbul. Op Facebook regende het racistische reacties. In een reactie laat het bedrijf weten dat het nauw samenwerkt met experts als Unia om dergelijke uitlatingen tegen te gaan. "Er is geen plaats voor haat op Facebook", klinkt het.

"Weer 1 moslim minder, doe zo voort": haatboodschappen als deze waren schering en inslag na de dood van de Belgische jongeman van Turkse afkomst bij de aanslag in Istanbul.

Nooit eerder waren er in België via de sociale media zo veel uitingen van haat als de afgelopen jaren, meldde het gelijkekansencentrum Unia in de kranten van Mediahuis. Unia roept Facebook op om dergelijke haatdragende berichten sneller te verwijderen.

"Er is geen plaats voor haat op Facebook"

In een reactie laat Facebook weten dat het in de strijd tegen haat op Facebook en het bevorderen van zogenaamde counter speech "nauw samenwerkt met experts zoals Unia". "Er is geen plaats voor haat op Facebook", klinkt het.

Facebook zegt een set van richtlijnen te hebben ontwikkeld om mensen te stimuleren om op verantwoorde wijze zaken te delen. "Die richtlijnen stellen duidelijk dat we geen inhoud tolereren die geweld of haat bevat op basis van bijvoorbeeld nationaliteit, etniciteit en religie."

"Als iemand haatdragende uitspraken op Facebook rapporteert, dan bekijken we die melding en verwijderen we de content als die inderdaad onze communityrichtlijnen schendt", laat het bedrijf weten. "Onder haatdragende uitspraken valt content waarin mensen direct worden aangevallen op basis van bijvoorbeeld hun ras, etniciteit, nationaliteit of geloof. Als content aan ons wordt gerapporteerd, onderzoeken we of die in strijd is met onze richtlijnen en wanneer dit zo is, halen we die offline."

"Racisten zijn arme mensen, die weten niet wat ze doen"

De vader van de jongeman die omkwam in Istanbul, heeft in "Het Journaal" emotioneel gereageerd op de racistische reacties die verschenen na de dood van zijn zoon, geboren en getogen in Houthalen. 

"Ik heb altijd mijn best gedaan, en er zijn zoveel mensen die altijd hun best hebben gedaan. Ik verwacht alleen een beetje begrip", zegt hij. "Die racisten zijn arme mensen, die weten niet wat ze doen. Maar ik heb geen haat."

Meest gelezen