Belgen verklikten vorig jaar ruim 2.700 landgenoten bij fiscus

De belastingdienst heeft vorig jaar 2.734 spontane meldingen ontvangen van landgenoten die hun buren, familie of collega's "verklikken" bij de fiscus. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. Het aantal is daarmee min of meer stabiel gebleven in vergelijking met 2015.

De meldingen gaan over fiscale fraude en inbreuken op de sociale wetgeving, zoals bijvoorbeeld zwartwerk, bijstandsfraude of valse domiciliëringen. De tips komen spontaan binnen bij de verschillende diensten van de FOD Financiën: er wordt geen speciale "kliklijn" georganiseerd.

Volgens Francis Adyns, woordvoerder bij de FOD Financiën, spelen de meldingen op zich geen al te grote rol bij belastingcontroles. "Ze worden allemaal onderzocht, maar ze zijn op zichzelf natuurlijk nooit een aanleiding tot een grondige controle. De verklikkingen zijn hoogstens een aanwijzing om eens een kijkje te nemen bij de mensen in kwestie, maar niet meer dan dat."

De woordvoerder benadrukt voorts dat de belastingdienst niet zit te wachten op spontane meldingen om effectief actie te ondernemen als er een vermoeden is van fraude.

© VRT

Meest gelezen