Britse televisiepionier Brian Widlake (85) overleden

De Britse journalist en televisiepresentator Brian Widlake is op 85-jarige leeftijd overleden. Widlake is vooral bekend van het eerste televisie-interview ooit met de Zuid-Afrikaanse apartheidsbestrijder Nelson Mandela in 1961. Ze ontmoetten elkaar op een geheime locatie, omdat Mandela op dat moment gezocht werd door de Zuid-Afrikaanse politie.

De Britse journalist en televisiepionier Brian Widlake is op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een korte ziekte in zijn woning in Wiltshire in het zuidwesten van Engeland.

Wildlake werkte voor de nieuwszender ITN toen hij op 21 juni 1961 het allereerste televisie-interview opnam met Nelson Mandela. De apartheidsbestrijder ontmoette Widlake clandestien, omdat hij gezocht werd door de politie van Zuid-Afrika.

Mandela werd in 1963 opgepakt door de Zuid-Afrikaanse politie en hij werd veroordeeld tot levenslang. In 1990 werd hij vrijgelaten en vier jaar later werd de anti-apartheidsstrijder verkozen tot president van Zuid-Afrika.

Brian Widlake bouwde in de jaren 70 en 80 zijn carrière verder uit bij de Britse openbare omroep BBC. Hij werkte zowel voor radio als televisie. Op televisie was hij een van de presentatoren van "The money programme". Voor BBC Radio 4 werkte hij jarenlang mee aan "The world at one". Het actualiteitenmagazine werd voor het eerst uitgezonden in 1965.

Meest gelezen