De 5 boeken die het leven van Kristien Hemmerechts hebben veranderd

Niets zo gezellig als tijdens de koude wintermaanden uzelf induffelen onder een fleecedeken, met een stomende kop chocolademelk en een uitstekend boek erbij. Tijdens deze kerstvakantie polsen we naar het favoriete leesvoer van tien bekende gezichten. Vandaag belicht auteur Kristien Hemmerechts vijf van haar lievelingstitels.

Een auteur zou geen auteur zijn, als hij of zij zelf niet graag boeken leest. Exact dertig jaar geleden maakte Kristien Hemmerechts haar literaire debuut. Sindsdien verschenen tientallen romans, novelles, korte verhalen en gedichtenbundels in de betere boekhandel. “Zelf hou ik van interessante boeken. Iemand anders zou ze eerder omschrijven als zwaar. Boeken moeten een inhoud hebben, met als absolute voorwaarde dat ze ook goed geschreven zijn. Anders zijn ze, voor mij toch, onleesbaar.”

1. De handelsreiziger van de Nederlandsche cocaïne fabriek - Conny Braam

“Dit boek is een verbijsterend, ontluisterend maar ook razend interessant werk over de manier waarop men tijdens WO I veel geld verdiende met cocaïne”, begint Hemmerechts. “Die cocaïne was bedoeld voor soldaten aan beide fronten. Op die manier zouden ze hun angsten overwinnen. Zij die achteraf verslaafd waren, tja, die hadden pech.” Braam verweeft in dit boek historische informatie met een verhaaltje. “Dat laatste heeft niet veel om het lijf, maar het eerste des te meer.”

2. De stamhouder - Alexander Münninghoff

Voor al wie interesse heeft in de Europese geschiedenis én in de complexe verhoudingen binnen een familie, lees “De stamhouder”. “Het is een meeslepend verhaal en dwingt je WOII te bekijken door een andere bril. Het toont de complexiteit van de oorlog, en vooral ook de loyaliteit.” Het hoofdpersonage heeft een Nederlandse vader en een Russische moeder, maar zelf is ze in Letland opgegroeid. Hierdoor beschouwt ze de Russen als vijand en de Duitsers als bondgenoot. “Wie meer wil weten, moet het boek maar lezen.”

3. Hoe ik talent voor het leven kreeg - Rodaan Al Galidi

“Het is een boek dat er tegelijkertijd in slaagt grappig en schrijnend te zijn. De auteur geeft ons een inkijk in het bestaan van asielzoekers en de vele frustraties die zij op hun pad treffen.” Al Galidi is een auteur van Iraakse afkomst en schrijft in deze roman uit eigen ervaring. “Maar hij weet dat zo handig te maskeren door zijn vlotte schrijfstijl, met humor en zonder wrok. Een hele prestatie in zijn geval. Door de lichtvoetigheid waarmee hij over tragische ervaringen schrijft, komt dit boek enorm hard aan.”

4. Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie

Volgens Hemmerechts is dit een heel slimme roman van een van de boeiendste auteurs van dit moment. “Het is me te doen om de dingen die Adichie schrijft over het begrip ras en over de rol die het speelt.” Een Nigeriaans meisje verhuist naar de Verenigde Staten om de militaire dictatuur in haar land te ontvluchten. Daar leert ze om te gaan met verschillende vormen van racisme. Jaren later keert ze terug naar Nigeria, waar ze haar ‘Americanah’ noemen. Te Afrikaans in Amerika. Te Amerikaans in Afrika. “Adichie ontleedt hier de pure betekenis en de consequenties van ras in de Verenigde Staten. Net als de voorgaande auteur Al Galidi zeurt ze nooit en is ze niet bitter. Ze slaat alleen maar nagels met koppen.”

5. The submission - Amy Waldman

“Gebaseerd op de gebeurtenissen van 9/11 is dit werk misschien wel het interessantste in zijn soort”, zegt Hemmerechts. Het uitgangspunt is eenvoudig: er wordt een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers en nu blijkt de winnaar een moslim te zijn. “Waldman onderzoekt het probleem in al zijn facetten en legt daarbij de complexiteit van de hedendaagse maatschappelijke verhoudingen bloot. Met Donald Trump wordt er alweer een nieuw hoofdstuk geschreven in de Amerikaanse geschiedenis, maar toch blijft dit boek verplichte lectuur voor al wie deze tijd een beetje probeert te begrijpen."

Meest gelezen