Duitse minister De Maizière wil veiligheidsdiensten hervormen

Na de bloedige aanslag op de kerstmarkt in Berlijn wil de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière de veiligheidsdiensten hervormen. De aanslag van 19 december toonde een aantal tekortkomingen aan bij de veiligheidsdiensten.
Verkeerscontrole van de Duitse politie aan de Duits-Belgische grens.

In de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung benadrukte de minister de noodzaak om de bevoegdheden van de federale staat te versterken wat betreft binnenlandse inlichtingen.

In Duitsland zijn de bevoegdheden wat betreft politie en observatie nu voornamelijk verdeeld over de 16 deelstaten. Zo had de Berlijnse politie vanaf september geen belangstelling meer voor Anis Amri, de dader van de aanslag die al lang geïdentificeerd was als een individu die mogelijk een aanslag aan het voorbereiden was,  terwijl hij in het westen van Duitsland nog steeds als een bedreiging gezien werd.

De federale politie heeft slechts beperkte bevoegdheden en De Maizière wil die aanzienlijk uitbreiden.

"De federale staat is niet bevoegd voor rampen met een nationale omvang", zo schreef De Maizière. "De bevoegdheden inzake de strijd tegen het internationale terrorisme zijn uit elkaar gebarsten. We hebben behoefte aan homogene regels en een betere coördinatie", beklemtoonde de minister.

Hij wil nu een crisiscentrum op poten zetten dat alle diensten zou overkoepelen die betrokken zijn bij veiligheidsproblemen rond migratie en terreur. Elke deelstaat in Duitsland heeft nu een eigen afdeling van de binnenlandse veiligheidsdienst en De Maizière wil de discussie op gang brengen over de vraag of die niet allemaal onder federale controle moeten komen. Daarnaast wil hij ook dat de federale politie meer bevoegdheden krijgt om verkeerscontroles uit te voeren in andere gebieden dan aan aan de grenzen.

Terugsturen

De Maizière wil ook dat mensen van wie de asielaanvraag is afgewezen, sneller worden teruggestuurd.

Anis Amra had normaal teruggestuurd moeten worden naar zijn geboorteland Tunesië; maar Tunis bleef maar dralen met het afleveren van de nodige documenten. In de tussentijd, ondanks de verdenkingen die er over hem bestonden, was Amra vrij om te gaan en staan waar hij wilde in Duitsland. 

Uitwijzingen vallen nu onder de deelstaten, en de minister wil meer coördinatie. Ook vraagt De Maizière nu dat er in de buurt van luchthavens federale "vertrekcentra" zouden komen, waar afgewezen asielzoekers gedurende hun laatste weken of dagen in Duitsland geplaatst zouden kunnen worden.

Tenslotte wil de minister op Europees niveau een "echt massa-inwijkingsmechanisme" dat in staat zou zijn de aanvragen van grote aantallen migranten sneller af te handelen. Voor De Maizière moet een derde land als "veilig" beschouwd worden als er "humane en veilige voorwaarden voor hun opvang" zijn, bijvoorbeeld in faciliteiten waarvoor de EU gedeeltelijk verantwoordelijk zou kunnen zijn.

Verkiezingsthema

Het is onduidelijk wat er van de voorstellen van De Maizière in de praktijk uitgevoerd zal worden. De Maizière behoort tot de christen-democratische CDU-vleugel van Angela Merkel maar de sociaal-democratische regeringspartner SPD lijkt niet veel te voelen voor zijn voorstellen.

Vicepremier Sigmar Gabriel van de SPD stelde de wijsheid in vraag van nu een belangrijke hervorming door te voeren. Hij zei dat hij bezorgd was dat "als we hiermee zullen beginnen, dat dan de veiligheidsdiensten een paar jaar lang volledig met zichzelf zullen bezig zijn, in plaats van jacht te maken op criminelen en terroristen".

Het ziet er hoe dan ook naar uit dat de veiligheid en de veiligheidsdiensten een belangrijk thema zullen worden in de verkiezingen, die algemeen verwacht worden in september. De leider van de CSU, de conservatieve zusterpartij van Merkels CDU, zei dat de veiligheid "een zwaard van Damocles " is dat de uitslag van de verkiezingen kan bepalen. "We hebben al gezien dat minder belangrijke zaken de beslissende factor waren bij verkiezingen", zo zei Horst Seehofer, die al lang vraagt dat de duimschroeven worden aangehaald op het vlak van migratie en veiligheid.

De populistische rechtse partij Alternative für Deutschland, die van de migranten en de veiligheid haar belangrijkste thema's heeft gemaakt, zegt dat De Maizière haar voorstellen heeft gekopieerd. Een parlementslid van de AfD, Georg Pazderski, zei dat "de CDU de laatste jaren al veel beloofd heeft, maar dat er niets gebeurt".

Meest gelezen