Duitsland loopt storm voor heruitgave "Mein Kampf"

Een jaar na het verschijnen van de heruitgave met academisch commentaar van "Mein Kampf" van Adolf Hitler is het werk al 85.000 keer verkocht in Duitsland. "Deze verkoopcijfers hebben ons overrompeld. Niemand had hier rekening mee gehouden", reageert Andreas Wirsching, de directeur van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München.
AFP or licensors

De nieuwe uitgave van "Mein Kampf" is het werk van een team onder leiding van historicus Christian Hartmann. Het boek is voorzien van kritische annotaties. De uitgave kwam op 8 januari 2016 op de markt.

Sinds 1 januari vorig jaar zijn de auteursrechten van "Mein Kampf", dat Hitler in 1924-1925 schreef toen hij in de gevangenis zat voor een mislukte staatsgreep, publiek domein. Na het overlijden van Hitler waren ze in handen gekomen van de deelstaat Beieren.

De heruitgave dient uitsluitend pedagogische doeleinden, als tegengewicht voor een mogelijke uitgave van het werk zonder commentaar en zonder wetenschappelijk oogmerk.

De Nederlandse uitgeverij Prometheus kondigde eind oktober aan dat de uitgeverij onderzoekt of de geannoteerde versie van "Mein Kampf" ook in het Nederlands uitgebracht kan worden.

Meest gelezen