Grote expo voor 80e verjaardag van Picasso's "Guernica"

Het museum Reina Sofia in Madrid gaat het monumentale schilderij "Guernica" van Pablo Picasso samen met 150 andere werken van de kunstenaar exposeren ter gelegenheid van de 80e verjaardag van het pacifistische meesterwerk. De tentoonstelling loopt van 4 april tot 4 september en krijgt de titel "De weg naar "Guernica"".

Het Museo Reina Sofia in Madrid plant een grote overzichtstentoonstelling met het werk van Pablo Picasso (1881-1973) naar aanleiding van de 80e verjaardag van zijn meesterwerk "Guernica".

Picasso schilderde het doek in 1937 in opdracht van de Spaanse overheid. Hij werd verzocht een groot werk te maken voor het Spaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Oorspronkelijk wou Picasso een persoonlijk werk maken, maar toen de Baskische stad Guernica gebombardeerd werd, besloot de kunstenaar zich daardoor te laten inspireren.

Het pacifistische meesterwerk is een van de bekendste schilderijen ter wereld en is een aanklacht tegen oorlogsgeweld. Na de Tweede Wereldoorlog reisde het schilderij de wereld rond. Het werd onder meer in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (1956) tentoongesteld.

25 jaar geleden werd "Guernica" definitief naar het Museo Reina Sofia in Madrid verhuisd. Meer dan 150 werken van Pablo Picasso uit meer dan dertig collecties uit de hele wereld zullen getoond worden in de expo "De weg naar "Guernica"" van 4 april tot 4 september.

Meest gelezen