Haatspuiers op sociale media zullen aangepakt worden

Wie racistische haatboodschappen postte na de dood van de Turkse Belg bij de aanslag op een nachtclub in Istanbul, zal aangepakt worden. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Bij de federale politie is sinds vorig jaar een speciale dienst actief die onder andere haatberichten op het internet screent. "Die gaat achter alle indicaties aan, en het is duidelijk dat er ook hier indicaties zijn", zegt Jambon.

Haatberichten en andere illegale praktijken zijn schering en inslag op het internet. Dat is opnieuw gebleken na de dood van de Turkse Belg uit Houthalen, die omkwam bij de aanslag in Istanbul. Op Facebook regende het racistische reacties.

"Walgelijk", noemt Jambon de reacties. "Hoe kun je nu zo onmenselijk zijn in zulke dramatische omstandigheden? Ik begrijp dat niet", laat hij zijn onbegrip horen. "Zo ga je niet met mensen om. Dit is niet het soort samenleving waarin ik wil leven."

"Bijna 400 Facebook- en Twitteraccounts op non-actief gezet"

Sinds begin 2016 heeft de federale politie een speciale dienst die actief op zoek gaat naar onder andere haatboodschappen op het internet. "De dienst gaat specifiek surveilleren en controleren naar haatboodschappen, oproepen tot gewelddadig extremisme en pedofilie", zegt Jambon. "We moeten patrouilleren in de reële, maar ook in de virtuele wereld."

De dienst heeft al resultaat geboekt, laat de minister weten. "Bijna 400 Facebook- en Twitter-accounts zijn al op non-actief gezet". De dienst zal ook aan de slag gaan met de haatboodschappen die nu online zijn gezet. "Ze gaan achter alle indicaties aan, en het is duidelijk dat hier ook indicaties zijn."

De Internet Referral Unit (IRU), zoals de dienst heet, wordt binnenkort versterkt. "Er zijn 15 vacatures", zegt Jambon.

Meest gelezen