Het VBO wil niet dat de notionale intrestaftrek verdwijnt

Het Verbond van Belgische Ondernemingen waarschuwt dat het afschaffen van de notionale intrestaftrek nefast zal zijn voor onze concurrentiepositie. De andere Europese landen willen dat Belgische voorbeeld nu juist volgen, zegt Pieter Timmermans van het VBO.

In België zijn er plannen om de notionele intrestaftrek af te schaffen en zo een lagere vennootschapsbelasting te financieren. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, vindt dat geen goed idee. 

Volgens hem zal dat het concurrentievermogen van de Belgische bedrijven ondermijnen. Hij merkt op dat de rest van Europa dat Belgische voorbeeld nu wil volgen. De notionele intrestaftrek heeft net goede gevolgen gehad, de andere Europese landen merken dat en willen die nu ook invoeren. Het is geen goed idee om dat nu bij ons af te voeren, waarschuwt Timmermans.

De notionale intrestaftrek werd indertijd door de regering-Verhofstadt ingevoerd om het concurrentievermogen van de Belgische ondernemingen te verbeteren. Het systeem laat toe dat bedrijven die eigen kapitaal investeren in plaats van te lenen, dat ook mogen aftrekken van hun belastingen. 

Ook de meerwaardebelasting die de regering wil invoeren op aandelen, kan bij het VBO op geen begrip rekenen. Het was CD&V die met dat idee op de proppen kwam.

Meest gelezen