Indiase minister wijt massa-aanrandingen aan "westerse kledij"

Een massa-aanranding in Bangalore in India is te wijten aan de westerse mentaliteit en kledij van jongeren. Dat heeft een Indiase minister gezegd naar aanleiding van seksueel geweld in de nacht van oud naar nieuw. Daarover berichten Indiase media en de Britse krant The Guardian.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
In heel India werd het nieuwe jaar gevierd.

In Bangalore, één van de grootste steden van India, zijn in de nacht van oud naar nieuw duizenden mensen samengekomen op straat om de start van het nieuwe jaar te vieren. Volgens heel wat getuigen en lokale media werd de menigte plots heel onrustig en zijn vrouwen vervolgens slachtoffer geworden van seksueel geweld.

Het voorval brengt nare herinneringen boven aan de gebeurtenissen in Keulen in Duitsland vorig jaar. Daar zijn op oudejaarsavond honderden vrouwen betast, misbruikt en in enkele gevallen zelfs verkracht.

G. Parameshwara, minister in de Indiase deelstaat Karnataka, erkende dat zulke incidenten kunnen gebeuren op gebeurtenissen als oudejaarsavond en legde het probleem bij de jonge mensen die zich "bijna als westerlingen" gedragen. "Ze probeerden westerlingen te kopiëren. Niet enkel hun mentaliteit, maar ook hun kledij", reageerde hij.

"Night of shame"

Journalisten van de Engelstalige krant Bangalore Mirror berichtten dat hun fotografen zelf getuige waren van de aanrandingen. De krant spreekt over een "nacht van schaamte" en publiceerde onder meer een foto van een vrouw die zich vastklampt aan een vrouwelijke agente.

 

India heeft geen al te beste reputatie in verband met seksueel geweld. Bangalore zou veiliger zijn dan de Indiase hoofdstad New Delhi, maar zou wel derde staan op de lijst van plaatsen in het land met de meeste gevallen van seksueel geweld.  Sinds een gruwelijke en dodelijke groepsverkrachting van een Indiase studente in 2012 staat seksueel geweld tegen vrouwen relatief hoog op de agenda in het land. De straffen zijn verhoogd, maar activisten spreken over een druppel op een hete plaat. Volgens hen is er in de praktijk weinig veranderd en blijven incidenten van seksueel geweld zich massaal voordoen.

Meest gelezen