Italiaanse groep neemt grootste scheepswerf Europa over

De Italiaanse maritieme groep Fincantieri gaat de scheepswerven van Saint-Nazaire in Frankrijk overnemen. Dat is de grootste scheepswerf in Europa en is bekend van de bouw van 's werelds grootste cruiseschepen zoals de Queen Mary 2 en de Harmony of the Seas.

De voormalige Chantiers de l'Atlantique in de Franse kustplaats Saint-Nazaire aan de monding van de Loire was eigendom van de Zuid-Koreaanse groep STX, maar die is vorig jaar failliet gegaan. Er waren drie kandidaten voor de overname en de handelsrechtbank in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft nu de voorkeur gegeven aan de Italiaanse maritieme groep Fincantiere met zetel in Trieste. 

Het gaat om een belang van twee derde van de aandelen. Het overige derde is eigendom van de Franse staat en die had de voorbije maanden  duidelijk de voorkeur gegeven aan Fincantieri. De Italiaanse toplui van die groep werden met veel "égards" ontvangen door de Franse regering. 

Parijs heeft dan ook grote strategische belangen in de scheepswerf en wil samen met Fincantieri een "Airbus van de scheepvaart" uitbouwen, die zowel burgerlijke als militaire afdelingen heeft. De scheepswerf van Saint-Nazaire wordt door de Fransen beschouwd als een strategisch goed omdat die zowel cruiseschepen als marinevaartuigen bouwt. Het is de enige werf in Frankrijk die vliegdekschepen kan bouwen.

Fincantieri sluit aan bij de kopgroep

Met de overname van de werf in Saint-Nazaire dringt de Italiaanse groep Fincantieri door tot de kopgroep van scheepswerven. Het wordt zo de vijfde maritieme groep na de Zuid-Koreaanse chaebols Hyundai, Daewoo, Samsung en Hanjin. Fincantieri is actief in de hele scheepvaart en bouwt cruiseschepen, ferryboten, marineschepen en is ook actief in onderhoud. 

Hoeveel Fincantieri voor Saint-Nazaire moet betalen, is nog niet duidelijk. De Franse pers spreekt over een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen euro en dat is weinig vergeleken met een zakencijfer van één miljard euro en 2.200 personeelsleden in Frankrijk.

De scheepswerf van Saint-Nazaire heeft overigens een goed gevuld orderboekje en er zou nog voor tien jaar werk zijn. Onlangs werden vijf nieuwe cruiseschepen besteld door de rederijen Royal Carribean en MSC, goed voor vier miljard euro.

Op de werf in Saint-Nazaire zijn bekende schepen gebouwd zoals de Normandie en de France en meer recent de Queen Mary 2 en de Harmony of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld.

Meest gelezen