Laagste aantal faillissementen in zes jaar tijd

Vorig jaar zijn in België 10.066 bedrijven failliet gegaan. Dat is het laagste cijfer sinds 2010, zo blijkt uit cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Bijna een op de vijf faillissementen is terug te vinden in de horeca. Vooral in West-Vlaanderen was er een impact van de witte kassa.
(Archieffoto)

Het aantal falingen ligt 5,1 procent lager dan in 2015. Vooral in de eerste zeven maanden van het jaar daalde het aantal falingen, al is ook in december een daling vastgesteld. Opvallend: de daling van de faillissementen is vooral een zaak van Wallonië en Brussel. In Vlaanderen was er zelfs een heel lichte stijging met 0,5 procent.

Horeca

Een op de vijf faillissementen betreft een horecazaak. Vooral in West-Vlaanderen gingen horecazaken over de kop. "Binnen deze provincie noteerden we het afgelopen jaar 224 horecazaken die failliet gingen", stelt Graydon. "Ten opzichte van 2015 betekent dat een stijging met 42,7 procent, bovendien een absoluut record. De evolutie is duidelijk sinds april 2016 ingezet en kan begrepen worden als een direct gevolg van het invoeren van de witte kassa."

Waarom is de impact van de witte kassa aan de kust groter dan in Brussel, waar er weinig effect was? "Het verschil heeft te maken met de manier waarop we op restaurant gaan", legt Eric Van den Broele van Graydon uit. "In Brussel gaan we vooral in de week voor een werklunch en vragen we een btw-bonnetje. In West-Vlaanderen gaan we in het weekend en betalen we cash zonder btw-bonnetje. In West-Vlaanderen is men veel gevoeliger voor de problematiek van de witte kassa." Lees: aan de kust werd vaker in het zwart afgerekend.

Jobverlies

Het jobverlies gekoppeld aan de faillissementen nam voor het vierde jaar op rij af, stelt Graydon. Afgelopen jaar kwamen ongeveer 20.708 jobs op de tocht te staan door problemen bij de werkgever. In 2015 werden er nog 23.050 geteld. Het is zelfs al van 2008 geleden dat er nog minder dan 23.000 banen op jaarbasis rechtstreeks bedreigd werden door een faillissement.

Van de bedrijven die in 2016 het faillissement aanvroegen, telden er vijftien meer dan honderd werknemers. De grootste impact was er bij Truvo, de uitgever van de Gouden Gids. Dat faillissement bracht 540 jobs in gevaar, maar dankzij een overname kon een deel van het personeel aan de slag blijven. Bij evenementenorganisator All Event kwamen in mei 241 jobs in gevaar. Op plaats drie komt het faillissement van de Brusselse kledingketen DOD, waar 229 jobs op de helling kwamen te staan.

Meest gelezen