Profiel van dader in Istanbul wordt stilaan duidelijk

Het profiel van de schutter die op oudejaarsnacht 39 mensen heeft doodgeschoten in een nachtclub in Istanbul, wordt stilaan duidelijk. Er is een "selfie-video" opgedoken van de man waarop zijn gezicht duidelijk te zien is. Er zijn ook al 12 mensen opgepakt, onder wie mogelijk de echtgenote van de dader.

Volgens Turkse media toont de selfie-video de dader terwijl hij wandelt in de buurt van het Taksimplein, pal in het 19e-eeuwse centrum van Istanbul. Koerdische media hadden eerder vandaag ook een naam op de verdachte geplakt, maar daar is nog veel onduidelijkheid over.

De Turkse autoriteiten hebben namelijk nog geen officiële bevestiging van zijn identiteit gegeven. En in de Kirgizische media verscheen een artikel waarin een man met dezelfde naam ontkent dat hij bij de aanslag betrokken is. Hij is bij aankomst in Kirgizië ondervraagd door de autoriteiten.

Vingerafdrukken

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maakte wel bekend dat de autoriteiten beschikken over vingerafdrukken van de vermoedelijke dader. De Turkse overheid is er naar eigen zeggen ook zeker van dat hij vlug zal kunnen worden geïdentificeerd.

Er zijn ook een aantal nieuwe mensen opgepakt. Volgens de krant Hürriyet is de echtgenote van de dader een van de twaalf personen die momenteel in voorhechtenis zitten. Diezelfde krant had ook geschreven dat de verdachte nog in de rangen van terreurgroep IS heeft gevochten in Syrië. Volgens tv-zender NTV zitten er ook twee buitenlanders bij de mensen die zijn opgepakt

Antiterreureenheden hebben vorige nacht nog een operatie uitgevoerd om de verdachte te vatten, melden lokale media. Daarbij zijn helikopters ingezet en straten afgezet. De verdachte blijft voorlopig nog spoorloos.

De Turkse overheid is ook begonnen met het onderzoeken van honderden profielen op sociaalnetwerksites die betrokken zouden geweest zijn bij het verspreiden van haatboodschappen.

Meest gelezen