Slovaakse premier roept Europa op referenda achterwege te laten

De Slovaakse premier Robert Fico roept zijn collega's binnen de Europese Unie (EU) op geen referenda meer te organiseren zoals vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk of Italië. Die referenda "brengen de eenheid van het Europese blok in gevaar", zegt hij.
AFP or licensors

"Ik vraag aan de leiders om te stoppen met zich in avonturen te storten zoals die van het Britse en Italiaanse referendum", zegt Fico tegen het persagentschap Reuters.

In juni beslisten de Britten bij referendum om uit de EU te stappen, terwijl de Italianen in december in een referendum het hervormingsprogramma van premier Matteo Renzi verwierpen, waarop die ontslag nam. "Italië heeft een grote impact op de banksector en de euro", aldus Fico. "Wat zouden we doen als het land een referendum over de euro organiseerde en als de burgers daarbij beslisten dat ze de Europese eenheidsmunt niet langer willen?"

In Slovakije ijvert de extreemrechtse Volkspartij Ons Slovakije voor een referendum over het lidmaatschap van Slovakije van zowel de EU als de NAVO. Slovakije is sinds 2004 lid van de Europese Unie. Premier Fico heft zich het afgelopen jaar een fel tegenstander getoond van het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen. 

Slovakije nam tot eind december het roterende voorzitterschap waar van de EU en heeft de fakkel nu doorgegeven aan Malta.

Meest gelezen