Syrische rebellengroepen dreigen met boycot vredesgesprekken

Enkele tientallen Syrische rebellengroepen schorten hun deelname op aan de voorbereiding van de vredesonderhandelingen die later deze maand moeten beginnen. Ze doen dat naar eigen zeggen uit protest tegen de veelvuldige schendingen van het staakt-het-vuren door de Syrische regering.

Vorige week is er na bemiddeling van Rusland en Turkije een bestand bereikt tussen het Syrische regeringsleger en een hele reeks rebellengroeperingen. Na een dag waren er berichten dat het regeringsleger rebellengebied bleef bombarderen. Er wordt onder meer verwezen naar schendingen van het bestand in Wadi Barada, ten noordwesten van de hoofdstad Damascus, waar het regeringsleger nog altijd zou proberen gebied te heroveren, wat het leger overigens ontkent.

Normaal gezien starten de vredesonderhandelingen over Syrië later deze maand in de Kazachse hoofdstad Astana, maar door de demarche van de rebellen wordt dat nu onzeker.

Hoe dan ook geldt het akkoord over het staakt-het-vuren van vorige week niet voor de terreurgroepen IS en Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige al-Nusra, nvdr.) en voor de Koerdische rebellengroep YPG. Het zijn overigens net die drie groepen die de grootste delen grondgebied op het regeringsleger hebben veroverd.

De oorlog in Syrië duurt nu al bijna zes jaar. Doordat er zoveel verschillende partijen bij betrokken zijn, wordt het allicht geen gemakkelijke klus om iedereen aan één onderhandelingstafel te krijgen. 

Meest gelezen