Transgender man onwettig ontslagen, zo oordeelt Chinese rechter

Een gediscrimineerde transgender man heeft in China een rechtszaak gewonnen. Dat bericht The Guardian. De 28-jarige man werd na een week ontslagen, omdat hij mannenkleren had gedragen. De zaak wordt omschreven als de eerste in China die gaat over de discriminatie van transgenders op hun werkplek.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

LGBT-activisten (Lesbian Gay Bisexual Transgender) hopen op meer erkenning voor transgenders in China, nu een rechtbank heeft geoordeeld dat een transgender man onwettig ontslagen is op zijn werkplaats. Hoewel de rechtbank niet oordeelde dat de discriminatie bewezen is, beschouwen LGBT-activisten de uitspraak toch als een overwinning.

In april begon de man, die Chen genoemd wordt, te werken in een medisch centrum in Guiyang, in het zuidwesten van China. Een week later kreeg hij zijn ontslag, nadat hij mannenkleren had gedragen. De HR-manager van het bedrijf zou geklaagd hebben dat de man zich kleedde als een homoseksuele man en dat hij te "ongezond" leek om een werknemer te zijn in een medisch centrum.

Geen excuses

De rechter oordeelt dat het ontslag onwettig was, maar zei niet dat het ontslag te maken had met de genderidentiteit van de man. Chen kreeg ook niet de excuses waar hij op gehoopt had. Hij kreeg wel een maandloon uitbetaald van 2.000 yuan (ongeveer 280 euro).

"Deze zaak draaide niet om geld", verklaarde Chen aan The Guardian. "Het proces ging over mijn waardigheid, over bewustzijn creëren voor transgenders en andere seksuele minderheden en over anti-discriminatiewetgeving promoten." Hoewel Chen tevreden is met de uitspraak, wil hij toch nog excuses van zijn voormalige werkgever.

Legaal, maar gediscrimineerd

Inwoners van China blijven over het algemeen conservatieve opvattingen hebben wat homoseksualiteit betreft. In 1997 werd homoseksualiteit uit de illegaliteit gehaald. In 2013 wees een studie van de Amerikaanse Pew Research Group uit dat slechts 1 op de 5 Chinezen homoseksualiteit accepteerden. In maart censureerde de Chinese overheid nog alle beelden van homoseksuelen op televisie, wat deel uitmaakte van een actie om "immorele en ongezonde inhouden" te bannen.

Transseksualiteit geen aandoening meer in Denemarken

Ook in Denemarken zijn heel wat LGBT-activisten opgelucht dat transseksualiteit voortaan niet meer wordt beschouwd als een psychische aandoening. Het Scandinavische land staat bekend als gidsland op het vlak van die gemeenschap. In de internationale diagnoselijsten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt transseksualiteit echter nog steeds bestempeld als een "storing van de geslachtsidentiteit", een definitie die al langer op kritiek stuit.

In Denemarken wordt transseksualiteit geschrapt van de lijst met psychische aandoeningen en ingedeeld "in een andere categorie", luidt het. De schrapping verandert wel niets aan de formaliteiten die mensen moeten doorlopen als ze van geslacht willen veranderen: om hormonenbehandelingen te krijgen, moeten transseksuelen talloze psychische onderzoeken ondergaan.

Meest gelezen