Trump benoemt "havik" tot handelsonderhandelaar

In de Verenigde Staten heeft president elect Donald Trump Robert Lighthizer benoemd tot speciale handelsvertegenwoordiger. Lighthizer staat erg kritisch tegenover het Chinese handelsbeleid en is een veteraan uit de Reagan-tijd toen hij de Japanse invoer in de VS wou afremmen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Lighthizer is 69 en was in de jaren 80 was onder de Republikeinse president Ronald Reagan de architect van een strak beleid van tarieven en invoerquota, waarmee de VS de import van goedkopere Japanse producten afremde. 

Toen was Japan kop van Jut van het Amerikaanse handelsbeleid, de voorbije decennia is dat China. Lighthizer staat ook bekend als iemand die de invoer van Chinese producten in de VS fors wil afremmen ten voordele van in eigen land geproduceerde goederen en diensten.

Dat past dan weer volledig in het meer protectionistische beleid dat Donald Trump wil gaan voeren. Tijdens de campagne had Trump aangekondigd dat bestaande handelsakkoorden zoals NAFTA (met Canada en Mexico) en het onlangs afgesloten TPP (met landen rond de Stille Oceaan) wou afvoeren of heronderhandelen.

Volgens hem zijn die negatief voor de VS-economie en dreigen die banen in de Verenigde Staten te kosten. Trump heeft verrassend gewonnen in staten met verouderde industrie zoals Ohio, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin en het zijn die staten die hem de overwinning hebben opgeleverd bij de presidentsverkiezingen.

Architect van VS-handelsbeleid

De United States Trade Representative (USTR) is een erg belangrijke functie in de Amerikaanse overheid. Die werd opgericht in 1962 en beschikt over een staf van ongeveer 200 experten inzake handelsbeleid. De USTR doet aanbevelingen aan de president inzake handelsbeleid en onderhandelt ook handelsakkoorden met andere landen en internationale instellingen.

De benoeming van een USTR is net zoals die van andere toplui bij de Amerikaanse overheid afhankelijk van goedkeuring door de Senaat. Omdat de Republikeinen daar de meerderheid hebben, lijkt dat niet echt een probleem te zijn voor Lighthizer.

Trump bedreigt General Motors

Intussen heeft Donald Trump ook met maatregelen gedreigd tegen de autoproducent General Motors.Trump dreigt om GM een "grensbelasting" op te leggen, omdat dat bedrijf auto's van het model Chevrolet Cruze bouwt in Mexico. 

Volgens Trump worden sommige van die auto's nadien ingevoerd in de VS en kost dat banen. In november had GM aangekondigd dat er 2.000 banen zouden verdwijnen, onder meer in een fabriek in Ohio waar de Chevrolet Cruze wordt gebouwd. Volgens GM worden echter alle Chevrolet Cruzes die in de VS verkocht worden, geproduceerd in Ohio.

Vorig jaar bedreigde Trump ook al die andere grote Amerikaanse autobouwer Ford, omdat die van plan is om het kleinere model Focus voortaan in Mexico te produceren. Ford maakt zich echter sterk dat dat geen Amerikaanse banen zou kosten, omdat de fabriek in kwestie twee nieuwe modellen mag bouwen. 

Hoe dan ook heeft Ford Motor nu net bekendgemaakt dat het plannen schrapt om een nieuwe fabriek van 1,68 miljard dollar te bouwen in Mexico. In de plaats daarvan zal Ford investeren in de Amerikaanse staat Michigan om er elektrische wagens te bouwen. Dat zou daar 700 nieuwe banen opleveren.

AP2010

Meest gelezen