Trump laat zich niet afschrikken door Noord-Korea

De kernwapens van Noord-Korea zullen de Verenigde Staten niet raken. Dat heeft Donald Trump verklaard op Twitter. De Amerikaanse president-elect reageert zo op de verklaringen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die verklaarde dat zijn land vorig jaar de status van "kernmogendheid" heeft bereikt.

De Amerikaanse president-elect reageerde op Twitter op de verklaringen van Kim Jong-un. Hij zei dat het communistische land door hun kernwapenarsenaal "een militaire mogendheid is geworden aan wie zelfs de sterkste vijand niet kan raken".

Trump reageerde via Twitter op de uitlatingen van Kim Jong-un. "Noord-Korea verklaarde net dat het in de finale fase zit van het ontwikkelen van een kernwapen dat delen van de Verenigde Staten kan bereiken", schrijft de president-elect. "Dat zal niet gebeuren!"

Kim Jong-un liet tijdens zijn nieuwjaarsspeech weten dat zijn land "bezig was met de laatste etappes om een test te doen met een intercontinentale ballistische raket". Noord-Korea experimenteert al langer met kernwapens. De afgelopen twee jaar heeft het communistische land twee nucleaire testen uitgevoerd, maar het heeft nog nooit succesvol langeafstandsraketten met nucleaire kernkoppen getest. Experts zijn bang dat Noord-Korea vorderingen maakt.

De Verenigde Staten hebben Pyongyang opgeroepen om "elke provocerende daad en retoriek te vermijden die de vrede en de internationale stabiliteit in het gedrang zouden kunnen brengen".

Geen hulp van China

Donald Trump richtte zijn pijlen ook op China, de grote buur en bondgenoot van Noord-Korea. Hij verwijt de grootmacht dat ze de Verenigde Staten niet willen helpen bij de aanpak van de Noord-Koreaanse dreiging.  "China heeft de Verenigde Staten grote hoeveelheden geld en rijkdom ontnomen in wat een eenzijdige handelsrelatie is, maar wil niet helpen met Noord-Korea. Mooi!", schreef hij.

China is de grootste handelspartner van Noord-Korea, al zijn de banden tussen de twee verzwakt sinds Noord-Korea tien jaar geleden begon met het testen van kernwapens. Het Westen vraagt de Chinese president Xi Jinping al langer om strenger op te treden tegenover hun buurland.

Meest gelezen