Trump roept in tweets Congres tot de orde

De eerste zitting van het nieuw verkozen Congres in de Verenigde Staten is al meteen in verwarring begonnen. Na een tweet van president elect Donald Trump trokken zijn partijgenoten van de Republikeinen hun plan in om de ethische waakhond van het Congres aan banden te leggen.

De Republikeinse partij van Donald Trump heeft een ruime meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat en neemt op 20 januari ook het Witte Huis over. Men zou dan grote eensgezindheid verwachten, maar dat bleek vandaag op de eerste zitting van dat nieuwe parlement niet het geval.

Zo waren de Republikeinse volksvertegenwoordigers van plan om de macht van de onafhankelijke ethische waakhond van het Congres te kortwieken. Die instelling werd in 2008 opgericht na een aantal corruptieschandalen. De Republikeinse meerderheid wou nu verhinderen dat de regulator nog kon werken op basis van anonieme tips, niet meer zou mogen communiceren met de buitenwereld en onder de controle zou vallen van het Congres.

Dat was niet naar de zin van president elect Donald Trump die in een tweet zijn ongenoegen over de plannen liet blijken. Trump communiceert bij voorkeur via Twitter en dat bleek meteen effect te hebben. "Concentreer jullie op de fiscale hervorming, de gezondheidszorg en alle andere meer belangrijke zaken", luidde het. Tijdens de campagne had Trump beloofd om de corruptie aan te pakken.

AFP or licensors

Daarop besloten de Republikeinse verkozenen om de hervorming van het ethisch bureau dan maar te laten voor wat het was. Trump heeft dus al voor zijn ambtsaanvaarding zijn eerste aanvaring met zijn "eigen" Congres gewonnen, maar dat de neuzen bij de regerende partij nu niet in dezelfde richting staan, is nu ook duidelijk.

Paul Ryan is herverkozen tot voorzitter Huis

Meer eensgezindheid was er dan weer over de verkiezing van een nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Dat wordt opnieuw Paul Ryan (foto in tekst) die die functie al kort waarnam in het vorige Huis.

Ryan was tijdens de kiescampagne erg lauw tegenover Trump en zou mogelijk een rivaal binnen de Republikeinse partij kunnen worden.

Wel sprak hij na zijn verkiezing sussende woorden. "We horen jullie, we zullen doen wat goed is en uitvoeren wat we beloofd hebben", zo zei hij aan het Amerikaanse publiek.

De Republikeinse meerderheid in het parlement wil snel werk maken van belastingverlaging, het terugdringen van de "Obamacare"-ziekteverzekering en fiscale en ecologische regulering die volgens hen de Amerikaanse economische groei vertragen.

AP

Meest gelezen