Uitspraak Eternitproces volgt op 14 maart

De uitspraak in het proces tegen het bouwmaterialenbedrijf Eternit volgt op 14 maart. Dat heeft het Brusselse hof van beroep bekendgemaakt. Vandaag begon het proces dat de familie van een overleden vrouw uit Kapelle-op-den-Bos heeft ingespannen tegen het asbestverwerkende bedrijf Eternit. In 2011 was Eternit veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de familie, maar het bedrijf tekende beroep aan. Vóór de zitting van vandaag hielden familieleden van asbestslachtoffers een protestactie.

Eternit was in 2011 veroordeeld tot het betalen van 250.000 euro schadevergoeding aan de familie van Françoise Jonckheere, die in 2000 is overleden aan longvlieskanker. Die kanker wordt vaak veroorzaakt door het inademen van asbest. De echtgenoot van Françoise Jonckheere werkte zijn hele leven voor Eternit in Kapelle-op-den-Bos, waar het gezin ook woonde. In 1987 overleed hij aan longvlieskanker. Toen Françoise in 2000 dezelfde ziekte kreeg, besloot ze Eternit te dagvaarden.

Volgens de rechtbank ging Eternit in de fout door asbest te blijven gebruiken en door de gevaren van het mineraal te minimaliseren, hoewel bekend was dat het longvlieskanker en asbestose kon veroorzaken. Eternit ging echter in beroep en voert aan dat de gevaren van asbest vroeger niet zo duidelijk waren, hoewel die argumentatie in eerste aanleg door de rechter is verworpen.

Verjaard

"Mevrouw Jonckheere werd blootgesteld aan asbest vanaf 1952 tot 1991", pleitte meester Johan Verbist, de advocaat van Eternit. "Volgens de medische expert is haar ziekte hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door zogenaamde 'blauwe' asbest, de gevaarlijkste soort, en door de blootstelling daaraan voor 1970, toen ze er in de grootste mate aan werd blootgesteld. Haar vordering is dus verjaard. Bovendien was er voor 1970 nog geen vaststaande consensus dat asbest zo kankerverwekkend was, de eerste berichten daarover komen er pas vanaf 1965."

Volgens de advocaat van de familie Jonckheere begint de verjaring pas te lopen als de blootstelling stopt, in 1991, en heeft Eternit wel degelijk zware fouten begaan. "Vanaf de jaren 30 was al geweten dat werknemers in de asbestsector longkanker ontwikkelden en vanaf 1964 wist men dat ook hun familieleden gevaar liepen, en dat zelfs de kleinste blootstelling de ziekte kon veroorzaken", klonk het. "Eternit heeft echter jarenlang het voortouw genomen in het lobbywerk ten voordele van asbest en de gevaren ervan verdoezeld." Op 14 maart kennen we dus het verdict.

Meest gelezen