Uniek liefdesverhaal: Macedonische grensbewaker trouwt met Iraakse vluchtelinge

Een modderige grens in Macedonië. Het lijkt niet meteen de meest romantische plek op aarde en toch kunnen er relaties ontstaan. Een Iraakse vluchtelinge en een grensbewaker zagen er elkaar voor het eerst. Een jaar later verwachten ze hun eerste kindje samen.
AFP or licensors

De 20-jarige Noora Arkavazi vluchtte begin vorig jaar uit Diyala, een provincie in het oosten van Irak waar al langer gevechten aan de gang zijn. Haar droom? Samen met haar broer, zus en ouders naar Duitsland trekken. Via Turkije trokken ze over de Middellandse Zee naar het Griekse eiland Lesbos van waaruit ze naar Macedonië konden.

Samen met een resem andere vluchtelingen wachten Arkavazi en haar familie aan de grens tussen Macedonië en Servië. Lange tijd blijft het onduidelijk of ze door zouden kunnen, want de Balkanstaten beginnen hun grenzen steeds meer dicht te houden. Het Iraakse meisje wil meer uitleg en wordt doorgestuurd naar grenswachter Bobi Dodevski, omdat hij Engels praat.

De grenswachter - die die dag eigenlijk niet aan het werk moest zijn, maar een zieke collega verving - geeft toe dat hij meteen een oogje op haar had, maar probeerde naar eigen zeggen professioneel te blijven. Vrij snel werd hij berispt op het gebrek aan focus. "Je bent verliefd", zei een vrouwelijke collega tegen hem. De twee begonnen te praten en dat viel bij beiden in de smaak.

AFP or licensors

Ontroerd

Dodevski zorgde voor medische hulp en dekens voor de vluchtelinge en haar familie en nam hen mee naar de lokale markt om eten en kleding te kopen. Het meisje was naar eigen zeggen ontroerd toen ze zag hoe hij omging met vluchtelingenkinderen, in tegenstelling tot zijn collega's die veel koeler reageerden. Arkavazi spreekt zes talen en begint vrij snel te helpen bij het lokale Rode Kruis. Zij blijft daar terwijl de rest van haar familie de tocht voortzet.

Op een avond in april vraagt de bewaker - zichtbaar nerveus - de jonge vrouw ten huwelijk. "Je maakt een grapje", reageert het meisje, waarop hij de vraag nog eens tien keer herhaalt.

Hoewel de familie van de vluchtelinge niet echt te vinden is voor het huwelijk - zij is moslim, hij orthodox christen - huwen de twee vier maanden na het aanzoek in de Macedonische stad Kumanova. Het is ook daar waar het koppel samenwoont met de drie kinderen uit het vorige huwelijk van de grenswachter. Ondertussen verwachten de twee een kindje van hun beiden.

AFP or licensors

Meest gelezen